18 Eylül 2024 Çarşamba

HDP'ye Edirne Hapishanesi önünde engel

HDP, seçim kampanyasının startını cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu bulunduğu Edirne Hapishanesi önünden vermek istedi ancak engellendi. Ne Demirtaş ile görüşmeye ne de basın açıklamasına izin verildi.
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu bulunduğu Edirne Hapishanesi önünde açıklama yapmasına izin verilmedi. 
 
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli'nin Demirtaş'la görüşme talebi reddedilirken, hapishane önünde açıklama yapılması da engellendi. Buldan, Temelli ve milletvekili adaylarından oluşan heyet, açıklamayı hapishanenin 5 kilometre uzaklığında yaptı. 
 
Pervin Buldan, yaptığı konuşmada, Selahattin Demirtaş'la görüşme talebini Adalet Bakanlığına bir hafta önce ilettiklerini ancak yanıt alamadıklarını söyledi. Hapishane önünde yapılacak açıklamanın 29 Eylül 2017 tarihli bir karara dayandırıldığını ancak 29 Eylül'den sonra hapishane önünde defalarca açıklama yaptıklarını belirten Buldan, "Bu bir utanç tablosudur" dedi. 
 
Selahattin Demirtaş'ın milyonların adayı olduğunu söyleyen Buldan, "Adliye koridorlarındaki 'Adalet mülkün temelidir' sözünün hiçbir geçerliliği kalmamıştır. Adliye duvarlarına 'Adalet iktidarın emrindedir' yazısı asılmalıdır. Verilen kararlar hukuki değil, siyasidir. Sayın Demirtaş diğer adaylar gibi seçmeniyle buluşamayacak. Bu hukuksuzluğu, adaletsizliği asla kabul etmiyoruz" diye konuştu. 
 
TEMELLİ'DEN AYM'YE ÇAĞRI
 
Sezai Temelli de  Selahattin Demirtaş'a sevgilerini göndererek konuşmasına başladı. Temelli, şunları söyledi: "568 gündür rehin tutulmasında hiçbir hukuki dayanak yoktur. Yargılandığı davalara baktığınızda fezlekelerin cemaat mensubu savcılar tarafından hazırlandığını görürsünüz. Bugün hala iktidarın FETÖ operasyonu yapıyor olması tamamen seçim malzemesidir. Demirtaş, FETÖ'cü savcıların fezlekeleriyle tutukludur. Bu tutsaklık haline son verme zamanı gelmiştir. Bu kadar hak ihlali artık seçme ve seçilme hakkına kadar uzanmıştır. Sadece Demirtaş'ın değil Demirtaş'a oy veren milyonlara da haksızlık. Yargıçlar kararlarını bir kez daha gözden geçirmeli."
 
Demirtaş için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapıldığını hatırlatan Temelli, AYM'ye öncelikli inceleme çağrısı yaptı. Temelli, Demirtaş'ın bir an önce özgür kalması için herkesin bulunduğu yerden ses çıkarması gerektiğini sözlerine ekledi.