22 Eylül 2024 Pazar

HDP'li Toğrul: Polis saldırısı gösteri yürüyüşünü imkansızlaştırdı

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, örgütlenme özgürlüğü hakkının uluslararası sözleşmelerdeki güvenceye kavuşturulması gerektiğini belirtti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu Hakkında Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi.
 
Toplantı ve gösterilerin "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Toğrul, "Türkiye'de ifade özgürlüğü de dâhil olmak üzere tüm insan hakları sorunlarının kökeninde yapısal bir krize dönüşen hukuk devleti sorunu yatmaktadır" dedi.
 
Düşünce ifade özgürlüğünün, düşünceyi korkmadan ve engellemeden açıklama, yayma, örgütlenme, bu düşünceler çerçevesinde örgütlenme, kişi toplulukları oluşturma, dernek kurma, toplanma ve gösteri yapma, bilgilenme hak ve özgürlükleri içerdiğini belirten Toğrul, gözaltı ve tutuklamalar ile insanların bu hakkının engellendiğini ifade etti.
 
"Örgütlenme özgürlüğü hakkı uluslararası sözleşmelerdeki güvenceye kavuşturulmalıdır" diyen Toğrul, toplantı ve gösteri yapmanın izne tabii tutulması, iptal edilmesi, polis saldırısı, katılanlar için fahiş cezalar ile toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmanın neredeyse imkansız hale geldiğini kaydetti.
 
Toğrul, kişilerin ifade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılması için gerekli değişikliklerin yapılması gerektiğinin elzem olduğunu ifade etti.