22 Eylül 2024 Pazar

HDP'li Sürücü: AKP pamuk üreticisini tefecilere mahkum ediyor

Pamuk ve diğer destekleme primlerinin ekonomik kriz koşulları göz önüne alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, çiftçinin tüccarlara, bankalara, kooperatiflere ve tefecilere mahkûm hale getirildiğini söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, pamuk çiftçilerinin sorunları ile ilgili Meclis'te basın toplantısı düzenledi.
 
Sürücü, "AKP, 16 yıllık iktidarında uyguladığı tarımsal üretim politikası, üreticinin ihtiyacı veya toplumsal ihtiyaçtan ziyade, kendi oluşturduğu yandaş sermayenin ihtiyacına yöneliktir.
AKP,  küçük üreticinin veya çiftçinin değil, pamuk üretmeden pamuktan rant elde eden, fındık üretmeden fındıktan rant elde eden, buğday üretmeden buğdaydan rant elde eden tüccarın ne kadar kazanacağını dert etmektedir" dedi.
 
AKP’nin Ceylanpınar, Viranşehir, Siverek, Bozova, Suruç, Harran, Akçakale ile birlikte Urfa’daki çiftçilerin yaşadığı sorunları görmezden geldiğini belirten Sürücü, "AKP, Urfa’daki pamuk üreticisinin değil Pamuk tüccarının ne kadar kazanacağını dert edinmektedir" diye kaydetti.
 
Urfa’nın Bozova ilçesi Yaylak mahallesine bağlı 16 köyün tarım arazilerine devlete bağlı Sulama Birliğinden yeteri kadar su verilmediğini binlerce hektar pamuğun tarlada yandığını mış ve zararlarının karşılanmadığını ifade eden Sürücü, "Suruç’ta yeteri kadar su alamayan çiftçilerin binlerce dönüm ekili Pamuk’u kuruduğu gibi DSİ ise tapu kaydını esas alarak tüm çiftçilere su verilmeyen topraklar için 2017 yılına ait su borcu çıkarmıştır" diye konuştu.
 
Bnlerce ton pamuğun şuan hangarlarda bekletildiğini ve geçen yıl 3 TL’ye satılan pamuğun bu yıl 2500 TL’ye alıcı bulmadığını aktaran Sürücü, "Pamuk üreticisi bu fiyatla çiftçinin mazot ve gübre maliyetini dahi karşılamıyor. Acaba Hükümetin Urfa’daki çiftçilerimizin bu durumundan haberi var mı? Çiftçilerimiz, pamuk tarlalarında çalışan emekçilerimiz pamuk satılamadığı için emeklerin karşılığını dahi alamamaktadır" diye belirtti.
 
Sürücü, AKP ile birlikte Türkiye’nin pamuk ithal eden bir ülke noktasına geldiğini, 2000 yılında, 566 bin ton ithalatı yapılmışken, 2017 yılında 914 bin ton ithalat yapıldığını ve 2017 yılında pamuk ithalatı için 1.67 milyar dolar ödendiğini aktardı.
 
Son 5 yılda pamuk üretim alanında yüzde 30 daralma olduğunu vurgulayan Sürücü, "Pamuk üretim ve tüketiminin ekonomideki önemi dikkate alınarak, pamuk üretimini tüketimi karşılayacak bir seviyeye getirecek politikalar oluşturulmalıdır" dedi.
 
Mazot, gübre, kimyasal ilaç karşısında üreticinin pamuk üretiminden vazgeçtiğini belirten Sürücü, gübre fiyatlarının iki kat arttığını, ilaçların yüzde 300 yükseldiğini ve mazot geçen yıl 4,5 TL iken bu yıl 6 TL’ye yükseldiğini ifade etti.
 
Pamuk ve diğer destekleme primlerinin ekonomik kriz koşulları göz önüne alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Sürücü, çiftçinin tüccarlara, bankalara, kooperatiflere ve tefecilere mahkûm hale getirildiğini söyledi.
 
"AKP iktidarı ile çiftçinin borcu 20 kat artarak 100 milyar liraya yaklaşmıştır. 15 yıl önce 5 milyar lira civarında iken 2018 yılında ise 100 milyar liraya yaklaştığı ifade edilmektedir. Bu nedenle çiftçi, ürününü henüz tarladayken yarı fiyatına satarak borçlarının bir kısmını kapatmaya çalışmakta, kalan borçlarını da bankalardan ve tefecilerden aldığı yeni bir borçla kapatmaya çalışmaktadır" diyen Sürücü, AKP’nin tüccarların kârını öncelediğini kaydetti.
 
Sürücü, "Çiftçi, emekçi, köylü, sadaka değil hakkını talep ediyor. Dolayısıyla bizler bu duyarsızlığı ve pişkinliği/ilkesizliği kabul etmiyoruz" dedi.