24 Eylül 2024 Salı

HDP'den Soylu'ya: 5 dairenin kapısının işaretlenmesini soruşturdunuz mu?

HDP milletvekili Peköz, İçişleri Bakanı Soylu'ya, "Malatya'da Alevilere ait 5 dairenin kapısının işaretlenmesine ilişkin soruşturma başlattınız mı?" diye sordu.
HDP Adana milletvekili Kemal Peköz, Malatya'da  5 Alevi ailenin evinin kapısının işaretlenmesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun gündemine taşıdı.
 
Yazılı bir soru önergesi veren Peköz,  Malatya'da Hacıabdi Mahallesi'nde bir binada bulunan 5 dairenin kapısına kırmızı boya ile çarpı işareti yapıldığını belirtti.
 
Peköz, daha önce de basına yansıyan benzer olayları hatırlattı:
 
"Ağustos 2012’de İstanbul’un Kartal ilçesinde, Mayıs 2013’te İstanbul’un Maltepe ilçesinde, Ekim 2014’te İstanbul’un Sancaktepe ilçesinde, Mayıs 2015’te Adıyaman’da, Haziran 2015’te Elazığ’da ve İzmit’te, Ağustos 2015’te İstanbul’un Üsküdar ilçesinde, Eylül 2016’da Ankara’nın Mamak ilçesinde, Mart 2017’de Adana’da, 2017’de İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde, Manisa ve Malatya illerinde, en son ise 2019 yılının Ocak ayında Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde Alevilere yönelik benzer cinsten saldırılar gerçekleştirilmiştir."
 
Hacıabdi Mahallesi'ndeki olayla ilgili bir soruşturmanın başlatılıp başlatılmadığını soran Peköz, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
 
"Bahsi geçen geçmiş saldırılar ile ilgili soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise soruşturmaların sonucu nedir? 
Ev işaretlemesi yoluyla Alevilere yönelik gerçekleştirilen saldırılara ilişkin Bakanlığınızca hazırlanmış bir rapor mevcut mudur?
Bu tür saldırıları engellemek adına Bakanlığınız tarafında alınması gereken önlemler konusunda yürütülen bir çalışma var mıdır?"
 
Fotoğraf: Arşiv