18 Eylül 2024 Çarşamba

HDP: Yargı da 'Cumhur İttifakı'na katıldı

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın tahliye talebinin reddedilmesi ve milletvekili adayı Baluken'in hapis cezasının onanmasına ilişkin açıklama yapan HDP, "YSK'ya öneriyoruz; oy pusulasındaki ?Cumhur İttifakı' listesine yargıyı da ekleyin" dedi.
Sincan Hapishanesi'nde tutuklu bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, hakkında kesinleşen hapis cezasıyla ilgili açıklama yaptı. 
 
24 Haziran seçimlerinde Batman'dan aday olan Baluken, "Antep Bölge Adliye Mahkemesi'nin hakkımda almış olduğu karar, zamanlaması ve sonucu itibariyle oldukça manidar bir karardır. Bugüne kadar yaşanan tüm süreçlerde olduğu gibi hukuki kriterler değil, siyasi kriterler dikkate alınarak şahsımla ilgili karar alınmıştır. Partim, şahsımı, onurlu ve fedakâr Batman halkının temsiliyeti ile onurlandırmasının üzerinden 24 saat geçmeden, bu hukuksuz kararın açıklanması herhangi bir izaha gerek bırakmamaktadır. YSK'nın kesin aday liste ilanından hemen önce telaşla kaleme alınan bu karar, tarihe kara bir leke olarak not düşülecektir" dedi.
 
Hukuk dışı kararla, halkın özgürlük iradesi ve HDP'nin demokrasi mücadelesinin hedef alındığını ifade eden Baluken, "Partimizin ve halkımızın iradesini tasfiye etmeye çalışan bu anlayışa karşı demokrasi, barış, özgürlük ve halkların kardeşliğinde ısrarcı olan bütün herkesi duyarlılığa ve 24 Haziran seçimlerinde gerekli tavrı ortaya koymaya davet ediyorum" dedi.
 
YARGI İKTİDARIN TASFİYE ARACI OLDU
 
HDP Merkez Yürütme Kurulu da yazılı açıklama yaparak, Baluken'e verilen ceza ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın tahliye talebinin reddedilmesine tepki gösterdi. 
 
Mahkemenin Demirtaş kararıyla ilgili HDP, "Mitingler ve toplantılarda yaptığı konuşmalardan dolayı yargılanan ve rehin tutulan Demirtaş'ın tahliyesi hakkında 'delil karartma ihtimali' gibi abes, tutarsız ve hukukla alakası olmayan bir gerekçeye sığınılması dahi siyasi iktidarın eşit ve adil bir seçim istemediğinin açık göstergesidir" dedi. 
 
Baluken'in cezasının onanmasını da hatırlatan HDP, şöyle dedi: "Yargı bir kez daha iktidarın tasfiye aracı olma görevini yerine getirdi. Doğrudan milletvekili aday listemize müdahale etti. İdris Baluken, çözüm sürecinde İmralı Heyeti içinde yer almış ve o dönem boyunca Kürt sorununun demokratik ve barışçı çözümü için büyük çaba sarf etmiştir. İktidarın bilgisi ve onayı dahilinde yürütülen bütün çalışmaları bugün suç olarak kabul edilmiştir. Bugün cezalandırılan İdris Baluken şahsında yürütülen çözüm sürecidir.
 
"YSK'ya öneriyoruz; oy pusulasındaki ‘Cumhur İttifakı' listesine yargıyı da ekleyin. Hukuk ilkeleri açısından skandal olan bu kararlar Türkiye yargısının utanç hanesine elbette yazılacaktır. Bu iktidar değişmeden, onun siyasi baskı aracı haline gelmiş olan yargı mensuplarının evrensel demokratik hukuk ilkelerine dönmelerinin mümkün olmadığı çok açıktır."