24 Eylül 2024 Salı

HDP tahrip edilen mezarlar için araştırma istedi

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Kürdistan'daki mezarların tahrip edilmesine ilişkin Meclis Araştırması yapılmasını istedi.
HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Kürdistan'da mezarlıkların tahrip edilmesine ilişkin Meclis Araştırması yapılmasını istedi.
 
2015 yılında başlayan çatışmalı süreçle beraber yoğun olarak yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken Güzel, Kürdistan'da çok sayıda mezarlığın tahrip edildiğini, taziyelerin hukuksuz bir şekilde engellendiğini, kaçırılan cenazelerin inanca aykırı bir şekildi defnedildiğini hatırlattı. 
 
Meclis Araştırması isteyen Güzel, uluslararası sözleşmelerde kişinin kendi inancına göre defnesilmenin bir hak olduğunu vurguladı. 
 
Buna ilişkin çok sayıda örnek olduğunu hatırlatan Güzel, “Hakkari İli Ormanlık Mahallesinde bulunan mezarlık en sonuncusu 25 Nisan 2019 tarihinde olmak üzere art arda 6 kez tahrip edilmiş, mezar taşları kırılmış ve mezarlık duvarı yıkılmıştır. Son olarak Diyarbakır'ın Dicle İlçesine Bağlı Kurşunlu Köyünde bulunan mezarlığın mezar taşları kırılmış ve hatta basında da yer aldığı üzere bir mezarın içi açılmış ve ölüye ait kemikler dışarı çıkarılmıştır" dedi.
 
Cenazelere ve mezarlıklara yapılan bu saldırıların Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesinde düzenlenen “özel hayat ve aile hayatına müdahale" aykırı olduğunu belirten Güzel, mezarlıklara yapılan bu tarz saldırıların uluslararası hukuka göre “insanlık suçları" kapsamında değerlendirildiği hatırlattı.
 
HDP Milletvekili Güzel, toplumsal ha ssasiyetin göz önüne alınması gerektiğini kaydetti, Meclis'in toplumsal kaygıyı gidermek, gereken tedbirleri almak için sorumlu olduğunu ifade etti.