24 Eylül 2024 Salı

HDP, KHK'lılar için Meclis Araştırması istedi

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, KHK kararlarını inceleyen Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun tarafsızlığını yitirdiğini belirterek, mağduriyetin giderilmesi için Meclis Araştırması yapılmasını istedi.
HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kararlarını  incelemek için kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'nda yaşanan hak ihlallerine ilişkin Meclis Araştırması yapılmasını istedi.
 
OHAL inceleme komisyonuna 126 bin 120 başvuru yapıldığını bildiren Beştaş, başvurulardan 65 bin 156'sının reddedildiğini, 5 bin 120'sinin ise kabul edildiğini söyledi, karaların hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirtti.
 
Büyük mağduriyetlerin yaşandığını hatırlatan Beştaş,bu nedenle komisyonun yapısının ve aldığı  kararların Meclis'te kurulacak bir komisyonla denetlenmesi gerektiğini vurguladı.
 
Komisyonunu, OHAL mağdurlarının haklarını aramalarının karşısında baraj niteliği gördüğüne işaret eden Beştaş, yargı sürecinin de uzun olduğunu söyledi.
 
Beştaş, komisyonun tarafsızlığını yitirdiğini, anayasal ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan "hak arama hürriyetine", "mahkemeye etkili erişim hakkına" aykırı davrandığını vurguladı.
 
HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, konunun araştırılması ve mağduriyetlerin giderilmesi için Meclis Araştırması yapılmasını istedi.