24 Eylül 2024 Salı

HDP katı atık işçileriyle biraraya geldi

HDP "Bütçe buluşmaları" kapsamında katı atık işçileriyle görüştü. Görüşmede konuşan İGEKATDER Genel Başkanı Mesut Aygün, "Biz devletin istihdam boşluğunu kapatıyoruz. Ama iktidar bize size burada da yemek yok diyor" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) "Bütçe buluşmaları" kapsamında yaptığı görüşmelere devam ediyor. HDP heyeti Avcılar'da bulunan İstanbul Geri Dönüşüme Katkı Derneği'nde (İGEKATDER) katı atık işçileri ile buluştu. HDP heyetinde HDP Milletvekilleri Erol Katırcıoğlu, Necdet İpekyüz, Oya Ersoy, Dilşad Canbaz Kaya, Hüda Kaya ve Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse yer aldı.

Ziyarette konuşan HDP milletvekili Necdet İpekyüz, "Siz onurlu bir iş yapıyorsunuz. Biz her zaman sizin yanında olacağız" dedi. Vergilerin savaşa ve sermayeye harcandığını söyleyen İpekyüz, "Bugün porsiyonlarınızı küçültün diyenler çok rahat yaşıyorlar. Kasım ayında bütçe görüşmeleri başlayacak. Biz bütğn sorunlarınızı mecliste dile getireceğiz. Biz sizin sesiniz olmak için her şeyi yapacağız" diye belirtti.

Ardından söz alan HDP milletvekili Erol Katırcıoğlu, "Emeğiyle geçinenlerin talepleriyle değil kendileri yanında olan karşı bütçede bir tercih yapıyorlar. Biz yeni bir demokrasi inşa etmeye çalışıyoruz. Biz sizin de onayınızın olacağı bir sistem inşa etmeye çalışıyoruz. Biz diğer siyasi partiler gibi üsten konuşanlar değiliz. Bizler kendi hayatlarımız ilgilendiren konulardan konuşuyoruz" dedi.

"Sorunlarınıza dair neler yapabiliriz" diye sormak için bugün burada olduklarını ifade eden HDP milletvekili Hüda Kaya ise, "Yüzde 1'lik bir kesim için herkesin ağzından ekmeğini alıyorlar. Biz bugün sizin hakkınızı ranta ve iktidara kurban etmemek için sizin yanındayız. Ortada bir hak gasp varsa bu bütün partilerin sorunudur. Burada ne olursa olsun gelişmeler için bize ne zaman ulaşmak isterseniz hep yanınızda olacağız" ifadelerini kullandı.

'GÖRÜŞME YAPMAK İSTEMİYORLAR'
Ardından söz alan İGEKATDER Genel Başkanı Mesut Aygün, dernek olarak katı atık işçilerinin sorunları için belediye başkanları ve valilik ile görüşmeler yapmak istediklerini fakat dikkate alınmadıklarının altını çizdi. Aygün, "Biz devletin istihdam boşluğunu kapatıyoruz. Ama iktidar bize size burada da yemek yok diyor" dedi.

'ÇÖPTEN EKMEK ÇIKARIYORUZ'
Sonrasında söz alan işçi, iki buçuk aydır kağıt toplayıcılar olarak iş yapamadıklarını ifade ederek, "Çöpten ekmek çıkarıyoruz. Bunun neresi suç? Bu suçsa biz ne yapalım? Belediyeler ve valilik bize randevu vermiyor. Biz ne yapalım? Diyecek bir şey bulamıyorum" diye belirtti.

'YETKİLİLERİN YAPMADIĞINI YAPIYORUZ'
Ardından söz alan diğer işçi ise "Türkiye'de ortalama 400 bin kişi bu alanda çalışıyor yani 2 milyon kişi bu katı atık dönüşümü işiyle geçiniyor. Lisanslı olmayan ruhsatı olmayan işletmelere baskı yapılıyor. Dönüşüm sektörünü yeni bir rant alanına çeviriyorlar ama buradan ekmek yiyen 2 milyon insanı düşünmüyorlar. Bu ülkenin çöpünü dönüştürüyoruz, yetkililerin yapmadığını yıllardır yapıyoruz. Devletin bize daha cok sahip çıkması gerekiyor ama bu olanlar da bizi üzüyor" şeklinde konuştu.

Buluşma yapılan konuşmaların ardından son buldu.