22 Eylül 2024 Pazar

HDP hasta tutsak Akbaba'nın durumunu Meclis'e taşıdı

HDP Mardin Milletvekili Ebrü Günay, hasta tutsak İbrahim Akbaba'nın ATK'ya sevk kararı olmasına rağmen Akbaba'nın neden sevk edilmediğini Adalet Bakanı Abdullhamit Gül'e sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ebrü Günay, hasta tutsak İbrahim Akbaba'nın durumunu Meclis gündemine taşıdı.
 
Adalet Bakanı Abdullhamit Gül'e Akbaba'nın durumunu soran Günay, hasta tutsak İbrahim Akbaba'nın Mardin'den Edirne F Tipi Hapishanesi'ne gönderildiğini ve 2 gün süren sevk işleminin açık kalp ameliyatı olan ve ileri derecede diyabet hastası Akbaba için işkenceye dönüştüğünü belirtti.
 
Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Akbaba'nın Adli Tıp Kurumuna (ATK) sevk edilmesi için yazı yazdığını ancak 3 aydır sonuç alamadığını vurgulayan Günay, "Hastalıkları nedeniyle düzenli ilaç kullanması gerektiği halde ilaçlarının yazılmadığını ve bu nedenle tedavisinin aksadığını" ifade etti.
 
Günay, Akbaba'nın kişisel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını ve oğlunun da tutuklu olduğu Diyarbakır F Tipi Hapishanesi'ne sevk istemesine rağmen sevk edilmediğini kaydetti. Bir ay önce kriz geçirdiğini ve doktorun ilaç verip geri gönderdiğini belirten Günay, Akbaba'nın şeker hastalığı nedeniyle bacağını kaybettiğini ve Bağ-Kur Emeklisi olmasına rağmen protez parasının karşılamadığını aktardı.
 
Hasta tutsak İbrahim Akbaba'nın sağlığa ulaşım hakkının engellenmesini, ATK'ya sevk kararının olmasına rağmen sevkin gerçekleştirilmeme sebebini soran Günay, Bakan Gül'e şu sorunları yöneltti:
 
- İbrahim AKBABA'nın protez bacağının değiştirilmesi için para talep edilmesinin gerekçesi nedir?
 
- Tek başına yaşamını idame ettiremeyen İbrahim Akbaba neden tahliye edilmemektedir?
 
- Cezaevlerinde bulunan hasta tutsakların tedavilerine yönelik artan ihlaller için bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
 
- Hasta tutsakların tedavi süreçlerinin aksatılmasının gerekçesi nedir? Bu aksamalara sebebiyet veren sorumlular hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Var ise ne aşamadadır?