19 Eylül 2024 Perşembe

HDP?den Filistinli siyasetçi Cerrar için özgürlük kampanyasına destek

9 milletvekili tutuklu bulunan HDP, Filistin Yasama Konseyi üyesi Halide Cerrar için özgürlük kampanyasına imza verdi.
Filistin Yasama Konseyi üyesi, insan hakları savunucusu Halide Cerrar, 2 Temmuz 2017 tarihinden bu yana İsrail cezaevinde esir tutuluyor.
 
Evinden gözaltına alınan Cerrar, "idari tutukluluk" adı altında hapsedildi. "İdari tutuklama", hiçbir "suçlama" ya da "yargılama" olmadan hapsedilme anlamına geliyor. 
 
İsrail rejiminin Halide Cerrar’ın idari tutukluluğunu tekrar uzatma girişimini kınayan HDP’nin de aralarında bulunduğu 200 örgüt bir bildiri yayınladı.
 
Bildiride, "Halide Cerrar’ın derhal serbest bırakılması, idari tutuklama politikası ve uygulamasının son bulması, İsrail hapishanelerindeki Filistinli siyasi tutsakların özgür kalması talepleri için bir araya geliyoruz. Protestolar, eylemler, İsrail’e karşı boykot, yatırımların geri çekilmesi ve yaptırımların yükseltilmesiyle; adalet için Halide’nin direniş ruhuyla mücadele etmeye söz veriyoruz" denildi.
 
İsrail rejimi "idari tutuklama" denilen ve uluslararası yasa ve sözleşmeler ile Cenevre Anlaşmasını ihlal eden bu keyfi tutuklama uygulamasıyla Filistin toplumundan ve politik liderlerinden binlerce kişiyi hapiste tutmaktadır.
 
CERRAR KİMDİR?
 
Filistin Yasama Konseyi’nde Ebu Ali Mustafa Bloku'nu temsil eden Filistinli siyasi lider Cerrar, aynı zamanda Addameer Tutuklulara Destek ve İnsan Hakları Birliği yönetim kurulu üyesi ve Filistin Yasama Konseyi’nin Tutuklular Komitesi başkanıdır. Filistin kadın hareketinin aktif üyelerinden olan Cerrar, İsrail yetkililerinin savaş suçları nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde hesap vermeleri mücadelesinde yer alıyor. Cerrar, Gazze’ye yönelik saldırılardan topraklara el konulmasına ve işgal yerleşimlerinin inşasına, toplu tutuklamalar ve hapislere kadar Filistin halkına karşı süren İsrail suçlarına ilişkin şikâyet ve dosyaları uluslararası mahkemeye götürmekle görevli Filistin komisyonunun da üyesidir.