1 Ekim 2024 Salı

HDP Bahçelievler saldırısı Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşındı

HDP Bahçelievler İlçe Örgütü'ne saldıran faşist Muhammed Eren Sütçü'nün yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Saldırgan, psikolojisinin bozuk olduğunu iddia ederken, avukat ve tanıklar saldırının planlı olduğuna dair kanıtlara dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler İlçe Örgütü binasına saldıran faşist Muhammed Eren Sütçü'nün tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması Bakırköy Adliyesi 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

SEGBİS KONUŞMASI KAYIT ALTINA ALINMADI
Metris 2 Nolu T Tipi Hapishanesi'nden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katılan Sütçü, psikolojisi bozuk olduğu için saldırıyı gerçekleştirdiğini iddia etti. Saldırı için kimseden talimat almadığını öne süren Sütçü, binaya konuşmak için gittiğini, binada "bölücü" pankartlar gördüğü için saldırdığını iddia etti. Avukatlar, SEGBİS konuşmasının kayıt altına alınmasını istedi ancak mahkeme heyeti isteği "gerekli" görmeyerek reddetti.

GÜNAY: BİZİ ÖLDÜRMEYE GELDİ AMA SİLAH PATLAMADI
Olay esnasında binada olan tanık İsmail Günay ise, Sütçü'nün binaya girdiğinde üye olmak istediğini söylediğini aktardı. Günay, şöyle devam etti: "Oturdu, çay getirdik. Silahı bana ve iki arkadaşıma doğrulttu. Bize '10 dakika sonra hepiniz gebereceksiniz' dedi. Silah patlamayınca panikten kaçtı. Bizi öldürmeye geldi ama silah patlamadı, olmadı. Bir de çayı arkadaşımızın ayağına değil tam suratına attı. Planlı, bize yönelik bir eylemdi."

ŞİMŞEK: HEPİNİZİ ÖLDÜRECEĞİM DEDİ
Tanık Ebdulaziz Şimşek, "Biz ilçe binasındayken sanık binaya geldi. Üye olacağını söyledi. Çıktı; bir süre sonra yeniden geldi. Başkanlar geldi mi diye sordu. Lavaboya gitti geldi. Çayı önüne bıraktık. Çayı Ramazan'a fırlattı. 'Teröristler, hepinizi öldüreceğim' dedi. Bıçak ve silahı aynı anda çıkardı" dedi.

AV. KAYAOĞLU: ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜSTEN YARGILANMALI
Avukat Eylem Arzu Kayaoğlu, yanında iki silah ve 25 cm uzunluğunda bir bıçakla saldırıyı gerçekleştiren sanığın öldürmeye teşebbüsten yargılanmasını istedi. Kayaoğlu ayrıca, olay yerine polisler gelmeden ve ifadeler alınmadan valiliğin silahların kuru sıkı olduğunu belirten bir açıklama yapmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti. 

Sanığın mesajlaştığı İbrahim ve Kürşat isimli kişilerin cesaretlendirici konuşmalarına işaret eden Kayaoğlu, bahsi geçen iki kişi hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını ve dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi.

AV. İSTEKLİ: BURADA OLAN KİŞİLER ÖLMÜŞ OLABİLİRDİ
Müşteki avukatı Gürkan İstekli, "Sanık mağdurmuş gibi söylemlerde bulunuyor. Savcı merak etmemiş olmalı ki tek bir soru sormadı. Bugün burada oturan kişiler ölmüş olabilirlerdi. İnsanlarla ilgili yargılama gerektiği gibi yapılmazsa bu ve buna benzer çeteler insanları öldürmeye, HDP'ye saldırmaya devam edeceklerdir" ifadelerini kullandı ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

TUTUKLULUĞUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ
Mahkeme heyeti, Muhammed Eren Sütçü'nün tutukluluk halinin devamına ve dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.

'SANIK LEHİNE ÇIKACAK KARAR, SALDIRILARI TEŞVİK EDER'
Duruşma sonrası adliye önünde konuşan avukat Ferdi Yamar, Bahçelievler'deki saldırının Deniz Poyraz'ın katili mahkeme karşısına çıkmadan bir gün önce gerçekleştiğini hatırlattı. Yamar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin özgürce, can güvenliği endişesi olmadan faaliyet yürütebilmesi için bu tarz dosyaların hassasiyetle incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, sanık lehine kararlar çıkması durumunda saldırıları teşvik edici olacağının altını çizdi.