22 Eylül 2024 Pazar

HDP: AKP 16 yılda kendi engellisini yarattı

HDP Engelliler Komisyonu, AKP'nin engellilere çok büyük haklar tanıdığı söylenerek, toplumun diğer kesimleri ile engelliler karşı karşıya getirdiğini ve engellileri siyasi bir rant alanına çekerek 'iktidar engellisi' yarattığını ifade etti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Engelliler Komisyonu, Engeliler Haftası nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler'in 3 Aralık'ı 1992 yılında ilan ettiği Dünya Engelliler Günü'nden bu yana engellilerin sorunlarının azalmak yerine, daha da çoğaldığı vurgulandı. Engellilerin yılda bir güne sığdırılan göstermelik Engelliler Günü etkinliklerine ve 364 gün boyunca kaderlerine terkedilmelerine tepki gösterildiğinin belirtildiği açıklamada, Türkiye nüfusunun yüzde 13'ünün engelli vatandaşlardan oluştuğu ifade edildi.
 
"Genel nüfus içinde okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 13 iken, bu oran engellilerde yüzde 90 civarlarındadır. Okuma yazma bilenlerin ise iş gücüne katılma oranı yüzde 10'ları geçememektedir. İşgücü içinde olan yüzde 10'luk kesimin yüzde kaçının istihdam edildiği konusunda ise somut veri bulunmamaktadır" denilen açıklamada, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanma oranının bilinmediği ve meslek kursu, aile rehberliği ve danışmanlık hizmetiyle sosyal ve kültürel hizmetlerden faydalanamayan engellilerin oranın ise yüzde 90'larda olduğu kaydedildi.
 
"Kapitalizm, kârlılık, verimlilik, yüksek iş ritmine uyum gibi ölçütlerine uymayan engellileri üretim süreçlerinin dışına iter. Günümüz iktidarları engellileri gözlerden ırak tutma, toplumsal yaşamdan dışlama ve evde bakım ile tecrit etme politikasını izlemektedir" kaydedilen açıklamada, 1960'larla birlikte gelişen engelliler hareketinin mücadelesiyle sosyal yardımların arttırılması, kamusal alanların ve kent mimarisinin engellilerin kullanımına uygun biçimde düzenlenmesi, ulaşımda kolaylıklar sağlanması, istihdamı arttırmak için siyasal ve yasal önlemlerin alınması gibi kazanımlar elde ettiği belirtildi.
 
Açıklamanın devamında şunlara değinildi: "AKP iktidarı ve cemaat-tarikat yapılanmaları engellilerin durumunu kader olarak görmekte, engellilerin taleplerini görmezden gelmekte ya da popülist politikalarla geçiştirmektedir. AKP iktidarının 2005 yılında çıkarmış olduğu Engelliler Yasası'nın yönetmeliklerle işlerliği ortadan kalkmış, engellilerin daha önce kazanmış olduğu haklar da kullanılamaz duruma gelmiştir. Engelliler,  iktidarın uygulamakta olduğu sadakacı anlayışlara mecbur bırakılmıştır. Engellilere çok büyük haklar tanındığı söylenerek, toplumun diğer kesimleri ile engelliler karşı karşıya getirilmiş, engelliler siyasi bir rant alanına çekilerek adeta 'iktidar engellisi' yaratılmıştır.
 
"HDP engelli yurttaşların yürüttüğü hak ve engelsiz yaşam mücadelesini demokrasi mücadelesinin bir parçası olarak görür ve engelli sorununun bir toplumsal sorun olduğu bilinciyle, toplumsal muhalefeti büyütmenin önemine işaret eder. HDP, parlamentoda, sokakta, işyerinde, evde engellilerin sorunları çözüme kavuşup insanca bir yaşama erişinceye kadar yürüttükleri mücadelenin yanında olacaktır."