20 Eylül 2024 Cuma

HDK: Sivas Katliamı ile yüzleşin

Sivas Katliamı'nın 25. yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan HDK, "Madımak Katliamı bir insanlık suçudur. Faillerin ve destekçilerinin yargılanıp mahkum edilmesi insanlığın bir talebi, özgürlük ve demokrasinin ise gereğidir. Yüzleşilsin ki bir daha olmasın" diyerek adalet çağrısı yaptı.
"İnsanlık yanmaya devam ediyor" diyen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Sivas Katliamı'nın 25. yılı dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
 
Dönemin Başbakanı Tansu Çiller  "Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir" sözünün Madımak katliamı'na karşı devletin yaklaşımının özeti olduğunu belirten HDK, Sivas katliamı davasının uzun süren hukuk süreci 2001 yılında sonuçlandığını, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin onadığı karara göre sanıklardan 33'ü ölüm cezası aldı; dördü 20 yıl, biri 15 yıl hapis cezasına çarptırıldığını, çoğu failin yakalanamadığı, bazılarının ise yeri bilinmesine rağmen korunduğunu vurguladı. HDK, davanın geçen yıl zaman aşımı gerekçesiyle kapatılmasını da eleştirdi.
 
Karar üzerine dönemin başbakanı, şimdinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun. Yıllar yılı içerde olan vatandaş, içlerinde kaçak olanlar vardı" dediğini hatırlatan HDK, Sivas Katliamı'na devletin yaklaşımının değişmediğini belirtti.
 
25 yıl sonra katliamın aktörlerinin tekrar boy göstermeye başladığını vurgulayan HDK, "Ayırımcı politikalar eşit yurttaşlık temelinde giderilme yerine sistemin tüm kurumları bu ayırımcı politikalar temelinde tekçi bir zihniyetle Türk-İslam temelinde kurumsallaştırılmaktadır" dedi.
 
HDK'nın açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: "İktidarların ayrımcı politikaları yüzünden 25 yıldır tüten duman hala geleceğimizi karartmaya devam ediyor. Sis bulutu hala dağılmadı. Madımak Katliamı bir insanlık suçudur. Faillerin ve destekçilerinin yargılanıp mahkum edilmesi insanlığın bir talebi, özgürlük ve demokrasinin ise gereğidir. Yüzleşilsin ki bir daha olmasın."
 
HDK son olarak, "Anadolu ve Mezopotamya'da bütün inanç ve kimliklerin özgür ve barış içinde yaşama hakkını savunmaya devam ederken, halklarımızı, her yerde eşit yurttaşlık talebiyle Alevilerle omuz omuza saf tutmaya çağırıyoruz" dedi.