19 Eylül 2024 Perşembe

HDK-A: Şengal'li kadınlar için 3 Ağustos'taki eylemlere katılalım

Şengal'de 3 Ağustos 2014'te IŞİD çetelerinin saldırılarına uğrayan Êzidî halkı toplu katliamlardan geçirilmesinin yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapan HDK-A Kadın Meclisi Girişimi, "3 Ağustos'da Şengal'li kadınların yaşadığı zulme ve şiddete karşı gerçekleşecek eylemlere aktif olarak katılalım" diye belirtildi.
Halkların Demokratik Kongresi-Avrupa (HDK-A) Kadın Meclis Girişimi, Şengal'de 3 Ağustos 2014'te IŞİD çetelerinin saldırılarına uğrayan Êzidî halkı toplu katliamlardan geçirilmesinin yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı.
 
Bu saldırının Êzidî halkının uğradığı diğer katliamlara atıfta bulunularak 74. ferman olarak tarihe geçtiği kaydedilen açıklamada, "KDP peşmergelerinin, 3 Ağustos günü habersizce geri çekilmeleri ve halkı savunmasız bir şekilde bırakmaları, bu katliamın bu denli acımasız bir tahribat yaratmasına neden olmuştu" diye vurgulandı.
 
IŞİD çetelerinin Şengal'de yaşayan çeşitli uluslardan kadınlara yönelik her türlü şiddeti uyguladığı ifade edilen açıklamada, "Êzidî kadınları özel olarak hedeflemiştir. Şengal'li kadınlara sistematik olarak şiddet, tecavüz saldırıları gerçekleştirmiş, yerinden yurdundan ederek köle pazarlarında satmıştır" denildi.
 
Êzidî kadınlara yönelik saldırıların hala devam ettiğini belirtilen açıklamada, "Efrîn'de faşist Türk devletinin işgaliyle birlikte yüzlerce Êzidî kadın kaçırılarak tecavüze uğramıştır. Tek adam diktatörlüğü, talancı Osmanlıcılığa öykünerek halklarımıza, kadınlara zulüm dayatıyor. Dün DAİŞ'in başkumandanı olan Erdoğan diktatörlüğü Şengal'de gerçekleşen katliamlarda nasıl ki sorumluluk sahibiyse, bugünde Efrîn'de ordusu ve himayesindeki çeteleri ile işgal ve talanda aynı sorumluluktadır" diye kaydedildi.
 
Şengal'li kadınların yaşadıkları katliam, tecavüz, köle pazarlarında satılma zulmüne karşı kadınlar mücadele ve dayanışma göstermesi gerektiğinin altını çizen HDK-A Kadın Meclisi Girişimi, "Onların yaşadığı acılar ancak birlikte mücadele ile aşılacaktır. Erkek egemen şiddete ve katliamcılığa karşı sokaklara çıkarak Şengal'li kadınların yaşadığı acıyı paylaşalım, mücadeleyi büyütelim. 3 Ağustos'da Şengal'li kadınların yaşadığı zulme ve şiddete karşı gerçekleşecek eylemlere aktif olarak katılalım" dedi.