24 Eylül 2024 Salı

HATSU'da Genel-İş'e üye olan işçilere baskı yapılıyor

DİSK'e bağlı Genel-İş Hatay Şubesi, Hatay Büyükşehir Belediyesine bağlı HATSU'da Genel-İş'i tercih eden işçilere baskı yapıldığı açıkladı.

Hatay Büyük Şehir Belediyesi ve HATSU'da yetkili olan Türk-İş'e bağlı Belediye-İş'in imzaladığı son toplu sözleşmeden memnun olmayan işçilerin sendikalarına üye olduğunu ifade eden Genel-İş Hatay Şube Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada işçilerin baskı gördüğünü ve sendika değiştirme tercihlerinin engellendiğini söyledi.

Şube Başkanı Yusuf Berkyürek yaptığı açıklamada, bu yılın ocak ayından 7 Nisan gününe kadar sürdürdükleri örgütlenme çalışmalarında Hatay genelinde 1660 işçinin 1214'ünü üye yaptıklarının bilgisini verdi. İşçilerin çoğunun üye olmasıyla baskıların başladığını anlatan Berkyürek, "Sendikamıza üye olan işçilere sendika tercihini değiştirmeleri yönünde baskılar, işten çıkarma tehditleri yapılmıştır. Bu hukuksuz davranışların Sayın Belediye Başkanının akrabaları da olan bazı yöneticilerden kaynaklandığı iddiaları gündeme gelmiştir" dedi.

Durumu HATSU İnsan Kaynakları Daire Başkanı ve HATSU Genel Müdürüne ilettiklerini ifade eden Berkyürek, "Bize; işçilerin sendika tercihlerinde tarafsız olunacağını beyan etmelerine rağmen, işçilerin sendika tercihlerine müdahale devam etmiştir. Büyük bir heves ve istekle sendikamıza üye olan işçilerin, 7 Nisan'dan itibaren, ayın sonlarına doğru hızlanan bir oranla, daha önce hep şikayet ettikleri, 'Telefonlarımıza dahi cevap vermiyor' dedikleri, 'Bizleri çok kötü bir toplu iş sözleşmesine mahkum etti' dedikleri bir sendikaya kısa bir sürede kitlesel olarak geçişleri nasıl izah edilebilir" ifadelerini kullandı.

CHP il ve ilçe yöneticileri ile milletvekilleri aracılığıyla yaşanan süreci bir kez daha HATSU yetkililerine ilettiklerini dile getiren Berkyürek, "Bu yetkililer kendilerince bahane üretmek suretiyle CHP Genel Merkezini işaret etmişlerdir. Bu iddiayı dillendiren belediye yetkililerine soruyoruz, CHP örgütlerinin bilmediği bu parti kararını size kim ve nasıl iletmiştir? Bu sorunun cevabını kamuoyuna ve CHP il ve ilçe örgütlerine vermek zorundasınız" diye kaydetti.

Belediye Başkanı Lütfi Savaş'a seslenen Berkyürek, "İşçiler çok açık olarak sendikamızda olmak, üye kalmak istediklerini ifade ediyorlar. Bunu istifa ettirilmelerine rağmen yeniden sendikamıza üye olup, tehdit ve baskıyla tekrar istifa etmelerinden kolayca gözlemliyoruz. Bir kısım belediye yetkililerinin kişisel siyasi tercihi, daha 'kontrol edilebilir bir sendika' istemi hukukun, temel hakların, evrensel örgütlenme özgürlüğünün önüne geçmektedir. Demokrasinin bunca tartışıldığı bir dönemde muhalefete ait bir belediyede bu yaşananlar topluma da umutsuzluk yaratmaktadır. Bugünlerde ülkemizin ihtiyacı olan en önemli kavramlar demokrasi ve hukukun üstünlüğüdür. Bu kavramları önceleyen vaatlerle vatandaşların tercihini almış bir siyasi partiye mensup yerel yönetimin aynı zamanda bir kamu kuruluşu olduğunu gözden kaçırmaması, hukukun üstünlüğüne, evrensel haklardan olan örgütlenme özgürlüğünün önemine uygun hareket etmesini beklemek hepimizin hakkıdır" ifadelerini kullandı.

HATSU işçilerine de seslenen Berkyürek, yetki için 3 Haziran günü Bakanlığa başvuru yapacağını ifade etti. Berkyürek, o güne kadar yasal olarak hiçbir sendikanın yetkili olmayacağını vurguladı. Baskılar nedeniyle Genel-İş'ten ayrılmak zorunda kalan işçileri daha iyi çalışma koşullarına kavuşmaları için yeniden sendikalarına üye olmaya ve örgütlenmeye çağırdı.