22 Eylül 2024 Pazar

Hasta tutsak Şeyhmus Koç'un durumu giderek ağırlaşıyor

İHD İzmir Şubesi hasta tutsak Şeyhmus Koç'un durumunu kamuoyuyla paylaşarak, tedavisinin yapılması ve ailesine yakın bir hapishaneye sevk edilmesi çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için Konak eski Sümerbank önünde yan yana geldi. "Hasta mahpuslar ölüyor, susma suça ortak olma!" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Fırat Canoğlu okudu.

Giresun Espiye L Tipi Hapishanesi'nde bulunan ağır hasta tutsak Şeyhmus Koç'un durumunu kamuoyuyla paylaşan Canoğlu, 2016'da tutuklanan Koç'un gözaltında ağır işkence gördüğünü, parmakları ve burnunun kırıldığını, diz kapaklarının parçalandığını, kafasında ve göğsünde şarapnel parçaları bulunduğunu aktardı. İşkenceye ilişkin rapor alınmasının ise engellendiğini kaydeden Canoğlu, Koç'un davasının sonuçlandığını ve ağırlaştırılmış müebbet ile 80 yıl hapis cezası verildiğini belirtti.

ASTIM VE MİGREN HASTALIKLARI VAR
Koç'un tutsaklık sürecinde hastalıklarının giderek ilerlediğini ve yeni hastalıklar meydana geldiğini ifade eden Canoğlu, "Parmaklarında kopukluklar, kollarında ve göğsünde şarapnel parçalarının yanı sıra astım ve migren hastalıkları da oluşmuştur. Şeyhmus Koç'un yaşamını en zorlayan hastalıkların başında yaşamış olduğu psikolojik rahatsızlıkları gelmektedir. Ailesi tarafından yapılan ziyaretlerde ve telefon görüşmelerinde durumunun ağırlaştığının görünür hale geldiği ifade edilmiştir. Aile görüşlerinde; anlaşılamayan, gerçekle ilgisi olmayan durumlardan sözler söylemekte, aile bireyleri ile kendisi arasında hayali olaylardan bahsetmektedir" dedi.

ANKSİYETE BOZUKLUĞU TEŞHİSİ KONULDU
2 yıl önce Şeyhmus Koç'a anksiyete bozukluğu teşhisi konduğunu kaydeden Koç, "Bu hastalık için yalnızca bir tablet ilaç verilmiş ve bu ilacı da ömür boyu kullanacağı söylenmiştir. Ancak bu ilaç tedavi etmekten ziyade daha çok uyutmaktadır. Rutin kontrolleri yapılmadığı için de hastalığın ne kadar ilerlediği belli değildir. İlaçları da yalnızca revire çıkarılarak yazılmakta, uzman doktorlar tarafından ve tam teşekküllü bir hastanede tedavisi yapılmamaktadır" ifadelerini kullandı.

'TEDAVİ HAKKI SAĞLANSIN'
Bu durum yüzünden Koç'un hastalığının daha da ilerlediğini ve hapishane idaresinin tedavi için hiçbir şey yapmadığını vurgulayan Canoğlu, şöyle devam etti: "Ailesine çok uzak bir hapishanede tutulması da sağlık durumunu daha ağırlaştırıyor. Ailesi ziyarete gidemiyor bu da psikolojik açıdan aile desteğini engelliyor. Uzman doktorlar tarafından tam teşekküllü hastanede tedavi edilmesini, hastalığının tam olarak tedavisi için rutin kontrollerinin yapılmasını ve iyileşme sağlanacak şekilde tedavilerinin aksatılmadan gerçekleştirilmesini talep ediyoruz. Ayrıca psikolojik destek anlamında da aile ziyaretlerinin yapılabilmesi için ailesine yakın bir yere sevk edilmesi de gerekmektedir."