29 Eylül 2024 Pazar

'Hasta tutsak Ebedin Abi serbest bırakılsın'

İHD Ankara Şube binasında açıklama yapan Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi hapishanesinde kalan Ebedin Abi'nin durumuna dikkat çekti.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, bu hafta da koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle İnsan Hakları Derneği'nde basın toplantısı yaptı. İHD Genel Merkez MYK üyesi Nuray Çevirmen tarafından yapılan açıklamada eylemin 293. haftasında ağır hasta tutsaklardan olan ve Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi hapishanesinde kalan Ebedin Abi'nin durumuna dikkat çekti.

'ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE UYUN VE HASTA MAHPUSLARI SERBEST BIRAKIN'
Çevirmen, hapishanelerde 590'ı ağır olmak üzere 1564 hasta tutsağın bulunduğunu ve bu hastaların içerisinde kronik ve çoklu rahatsızlıkları olanlar, akciğer hastaları, kalp hastaları, kanser hastaları, yaşlı ve yaşamını tek başına devam ettiremeyecek kadar hasta olanlar, ATK tarafından hapishanelerde kalamayacağı rapor edilen tutsaklar olmasına rağmen hapishanelerde ısrarla tutulmaya devam edildiğini belirtti.

'EBEDİN ABİ'NİN DURUMU İYİCE AĞIRLAŞMIŞTIR'
Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi hapishanesinde kalan Ebedin Abi'nin durumuna dikkat çeken Çevirmen, Abi'ni sağlığı hakkında şu bilgileri paylaştı:
"Ebedin Abi kalp hastasıdır ve kalbinde 5 damarda tıkanma var. Bu tıkanma oranı 2 yıl önce yüzde 64'dü. Son dönemlerde kalbine stent takılmıştır. Yakın zamanda tekrar anjiyo olmuş ve anjiyo yapılan yerde bir şişkinlik kalmış ve yaklaşık bir aydır ağrıların devam ettiğini iletmiştir. Tip 2 şeker (diyabet) hastasıdır ve zamanında kontrollere götürülmediği için kontrol altına alınamamaktadır ve artık insülin kullanmak durumunda kalmıştır. Bu hastalığı içinde diyet yemeği beslenmek zorundadır ancak bu ihtiyaçları da karşılanmıyor. Tek menü olduğu için kendi beslenmesine uygun yemeğe ulaşabilme imkanından da yoksundur. Son dönemlerde kullandığı şeker ilaçları yerine doktora gittiğinde farklı ilaçlar yazılmaya başlanmıştır. İtiraz etmesine rağmen mağduriyeti giderilmiyor. Akciğerinde 14 mm nodül var. Bu nodül 2016 yılında Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma hastanesinde tespit edilmiştir. Kayseri'ye sevk edildikten sonra orada gitmiş olduğu Göğüs hastalıkları Hastanesinde ise akciğerlerinde bir sorun yok diyerek hapishaneye geri göndermiştir ve bu rahatsızlığı içinde bir tedavi uygulanmıyor. Bir hastanenin tespit ettiğini bir başka hastane yok diyerek teşhis koymuyor. 2016 yılında apandist ameliyatı, 2017 yılında da fıtık ameliyatı olmuştur. Kendisi ayrıca yüksek tansiyon hastasıdır. Bu hastalıklardan kaynaklı sürekli ilaç kullanmak zorundadır. Hastalıkları riskli ve ani müdahale gerektiren hastalıklardır. Son yolladığı mektubunda sağlık sorunlarının iyice ağırlaştığını belirtmiştir."

Son olarak Çevirmen, hapishanelerde bulunan hasta tutsakların serbest bırakılmasını ve hapishanelerde gerekli tüm tedbirlerin alınmasını istedi.