24 Eylül 2024 Salı

Hacı Bektaş-ı Veli anması: Birlikte yaşamayı savunacağız

Hacı Bektaş-ı Veli anma etkinlikleri kapsamında her yıl olduğu gibi Hacı Bektaş-ı Veli Dergahına yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş sonunda yapılan konuşmada, "Her saltanat mutlak devrilir ama Pir Sultanlar, Hünkar Hacı Bektaş-ı Veliler hiç mi hiç ölmez" denildi.

Nevşehir Hacıbektaş'ta Hacı Bektaş-ı Veli anma etkinlikleri sürüyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar İnançlar Komisyonu ve Alevi Masası üyeleri Kemal Bülbül, Ali Kenanoğlu ve Nesimi Aday, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüsü Çiğdem Uçar, milletvekilleri Celal Fırat ve Çiçek Otlu etkinlikler kapsamında 16 Ağustos'ta Garip Dede Dergahını ziyaret etti.

HEYET DERGAHI ZİYARET ETTİ
Ziyaretin ardından kısa bir açıklama yapan Uçar, Hacı Bektaş-ı Veli'de iki anma gerçekleştiğini; birinin hak ve hakikat Alevileri diğerinin ise hak ve hakikat Alevilerin yanında durmak istemeyen devlet aklı ve iktidarın kendisi olduğunu kaydetti. "Cemevleri ziyaretinde Hz. Ali'nin ve 12 imanın resmini kaldırtan bir AKP iktidarı ile karşı karşıyayız" diyen Uçar, yolun yolcusu olarak mücadeleyi Alevilerle birlikte yürütmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

UÇAR: ALEVİLERLE MÜCADELE YÜRÜTECEĞİZ
Uçar, "Hacı Bektaş-ı Veli'nin öğretisinden nasibini almamış bir iktidar burada anma etkinliği gerçekleştiremez. Hacı Bektaş-ı Veli  öğretisindeki "Halka hizmet Hakka ibadettir" felsefesini görmeyen, buradan nasiplenmeyen bir iktidar burada anma töreni gerçekleştiremez. 72 millete aynı nazarla bakmayan bir iktidar burada anma töreni gerçekleştiremez. Burada yapılan bütün etkinliklerin sahibi Alevilerdir, toplumsallıktır. Bizler Yeşil Sol Parti olarak bu mücadelenin yanındayız, ortağıyız ve yürütücüsüyüz" ifadelerini kullandı.

SLOGANLARLA DERGAHA YÜRÜYÜŞ
Etkinlik kapsamında her yıl geleneksel düzenlenen yürüyüş gerçekleşti. Evrim Otel önünden Hacıbektaş Veli Dergahına yürüyüş "Dergahlarımızı istiyoruz" dev pankartıyla yapıldı. Yeşil Sol Parti milletvekili Çiçek Otlu'nun da katıldığı yürüyüşte sık sık, "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Gerici, ırkçı eğitime hayır", "Faşizme karşı omuz omuza", "Kurtuluş yok tek başına yap hep beraber ya hiç birimiz" sloganları atıldı.

GEÇMEZ: BİZİM İNANCIMIZDA BAŞKASININ GÖZYAŞI ÜZERİNDEN TOPRAK EDİNMEK YOKTUR
Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez yürüyüş sonunda kısa bir konuşma yaptı. Üç gündür burada hem Türkiye'nin sorunlarına özelinde de Alevilerin sorunlarına ilgili etkinlikler yapıldığına dikkat çeken Gemiz, "Daha öncesinde de alternatif etkinlik yapan Kültür Bakanının konuşması vardı. Herkes ağzını açtığında Hünkar'ın bir barış elçisi olduğunu söylüyor. Dün burada en büyük mülki amir olan Kaymakamın yaptığı konuşmada Atilla'nın istilasından sonra Hünkar'ın buraya geldiğini söylüyor. Hiç kimse unutmasın ki biz istilacı değiliz. Asla bizim inancımızda başkasının gözyaşı üzerinden toprak, yer edinmek yoktur. Olmamıştır. Olmayacaktır" dedi.

'HERKESİN YAŞAM HAKKINI SAVUNUYORUZ'
Geçmez, "Güvercin dalında geldiğini söyleyenler, Pirimiz huzurunda yaptığı konuşmada, Pirin yıllardır simgesi olan üç canlıyı kendisi, ceylanı ve aslanı ve bu candan alıp canlıya çevirmeye teşebbüs ettiler. Biz yaşamı kutsayan bir inancız. Yaşamı kutsayan inanç olarak da yaşamın içindeki her türlü çeşitliliğe hürmet gösteren bir inancız. Hünkarımızın kucağındaki aslanı ve ceylanı alanlar şunu bize söylüyorlar; 'size yaşamı değil ölümü gösteriyoruz.' İnadına diyoruz ki herkesin yaşam hakkı bizim yaşam hakkımız kadar kutsaldır" ifadelerini kullandı.

'PİR SULTANLAR, HÜNKARIMIZ ÖLMEZ'
Türkiye'nin sorunun Alevilik olmadığını iktidarın tekçi politikası olduğunu kaydeden Geçmez, "Bunlara inat söylüyoruz birlikte yaşamayı savunacağız, savunacağız, savunacağız. Başka çaresi yok" vurgusu yaptı. İktidarı uyaran Geçmez, şunları söyledi: "Her saltanat mutlak devrilir ama Pir Sultanlar, Hünkar Hacı Bektaş-ı Veliler hiç mi hiç ölmez."

Hacı Bektaş-ı Veli anma etkinlikleri sürüyor.