29 Eylül 2024 Pazar

Gözaltındaki gazetecilere 'Türk bayraklı fotoğraf' dayatması

Ankara merkezli bir operasyonla gözaltına alınan 11 gazeteci, operasyon sürecinde polislerin etraftaki halka kendilerini "terörist" diyerek hedef gösterdiğini, başı eğik görüntü vermek için çaba harcadıklarını, Türk bayraklı fotoğraf dayatmasında bulunulduğunu anlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında ev baskınları ve işkenceyle gözaltına alınan gazetecilerden Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever ve MA muhabiri Berivan Altan, avukatlarıyla yaptıkları görüşmede gözaltı sürecinde yaşadıkları işkenceyi anlattı.

'TERÖRİST' DENİLEREK ETRAFTAKİ HALKA HEDEF GÖSTERİLDİ
Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, baskın sırasında evdeki çok sayıda kitap ve derginin delil olarak alındığını kaydetti. Evden çıkarıldığı sırada bir polisin evin yanındaki bir esnafa "Burada teröristler yaşıyor" diyerek hedef gösterildiğini kaydeden Yurtsever, gözaltı aracında da sürekli cinsiyetçi hakaretlere ve tehditlere maruz kaldığını belirtti.

Sağlık kontrolü sırasında polisin sağlık emekçilerine "Bu okumuş terörist" diyerek kendisini yeniden hedef gösterdiğini ifade eden Yurtsever, doktor kontrolünde ise psikolojik şiddete maruz kaldığını söylediğini, bunun üzerine polisin "Psikolojik şiddet diyorsun, şimdi fiziki işkence başlar, o zaman görürsün" ifadeleriyle tehdit edildiğini anlattı.

Arama tutanağının kendisine zorla imzalattırıldığını söyleyen Yurtsever, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde Türk bayrakları arasında kelepçeli bir şekilde fotoğraf çekimi dayatıldığını, bunu kabul etmediğinde ise "Prosedür böyle" cevabını aldığını aktardı. Yurtsever, itirazını devam ettirmesi üzerine polisin boş bir duvarın önünde fotoğrafını çektiğini dile getirdi.

POLİS: SANA BAŞ EĞDİRECEĞİZ, ZORLUK ÇIKARMA
MA muhabiri Berivan Altan ise, ev baskınında ters kelepçe ve işkence uygulandığını dile getirdi ve polislerin gözaltı anını, görüntülerini planladığını söyledi. Evin kapısında polislere yelek getirilmesi için uzunca bir süre beklediklerini anlatan Altan, polisin "Sana baş eğdireceğiz, zorluk çıkarma" dediğini ancak kendisinin kabul etmediğini kaydetti.

YERE YATIRILARAK TERS KELEPÇE İŞKENCESİ UYGULANDI
MA muhabiri Emrullah Acar ise durumunun iyi olduğunu ancak JINNEWS muhabiri Öznur Değer'in yerlerde sürüklendiğini, darp edildiğini Parmak izi işlemlerinde JINNEWS muhabiri Öznur Değer'in polis şiddetine maruz kaldığını belirten Emrullah Acar, Öznur Değer'in darp edilmesini şöyle anlattı: "Parmak izine götürülürken, koridorda Öznur ve Mehmet otuyorlardı. Mehmet ve Öznur kendi aralarında konuşurken, polis konuşmamaları için uyardı. Öznur'un tepki göstermesi üzerine koridorda yere yatırılarak ters kelepçelendi. Ardından Öznur'un ayağına vuran polis, ters kelepçeli bir şekilde saçlarından tutarak, gözaltına aracına kadar sürükleyerek götürdü."