Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı'ndan katledilen Nourtani'nin davasına çağrı
Zonguldak'taki kaçak maden ocağında Afgan işçi Vezir Mohammad Nourtani'nin katledilmesine ilişkin davanın 18 Eylül 2024'te görülecek duruşmasına çağrı yapan Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı, "Tüm kamuoyunu ölüme mahkum edilen göçmen işçiler için davanın takipçisi olmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.
Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı, 2023'ün Kasım ayında Zonguldak'taki ruhsatsız bir maden ocağında Afgan mülteci işçi Vezir Mohammad Nourtani'nin katledilmesine ilişkin davanın 18 Eylül 2024'te Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek 3. duruşmasına çağrı yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısına çok sayıda hak savunucusu katıldı.
Basın açıklamasını okuyan Yağmur Yurtsever, göçmenlerin emperyalistlerin kurguladığı savaşlardan, faşizan rejimlerin politikalarından, çatışmadan, yoksulluktan kaçıp, her türlü kötü ihtimali göze alarak çıktıkları yolda pek çok biçimde hayatını kaybettiğini belirtti.
Göç yollarında hayatta kalan ve Türkiye'ye gelen göçmenlerin güvencesiz ucuz işgücü olarak, her an sınır dışı edilme tehdidiyle, sömürüye, şiddete, düşmanlığa açık halde ülkede tutulduğunu kaydeden Yurtsever, bu durumun sonuçlarının en acı örneklerinden birinin Zonguldak'taki kaçak madende 9 Kasım 2023'te, Afgan mülteci işçi Vezir Mohammad Nourtani'nin katledilmesi olduğunu söyledi.
'NOURTANİ AİLESİ SINIR DIŞI EDİLME TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA'
Cinayete ilişkin Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada kaçak maden ocağının sahipleri Hakan Körnöş, Enver Gideroğlu ve Kornoş'un kuzeni Ahmet Aydın'ın tutuklu, ocak çalışanları Sercan Kayabaş, Eray Demiro ve kömür ticareti yapan Alaattin Çayırlı'nın iste tutuksuz yargılandığını belirten Yurtsever, şöyle devam etti: "Sanıklar görülen ilk iki duruşmada Vezir Muhammed Nourtani'yi madende fenalaştıktan sonra hastaneye götürmeyip öldürmeye karar verdiklerini, 'hastaneye götürürsek başımız belaya girer', 'Bu adamın kimliği yok, Afgan zaten, yakalım' dediklerini birbirlerini suçlayarak anlatmışlardır. Dava sürerken Vezir Muhammed Nourtani'nin ailesi ise sınır dışı tehdidiyle karşı karşıya kalmıştır. Ailenin Zonguldak İdare Mahkemesi'ne yaptığı uluslararası geçici koruma başvurusu reddedilmiştir."
Hiçbir iş güvenliği olmayan kaçak ocaklarda çalışmak zorunda kalan ve patronlar tarafından "harcanabilir" görülen kimliksiz göçmen işçilerin işçi sağlığı ve iş güvenliğinden yoksun, emek-yoğun ve insanlık dışı koşullarda çalıştırıldığını, bunun sonucunda iş cinayetlerinde katledildiğini dile getiren Yurtsever, "Vezir Muhammed Nourtani cinayetinden anlaşılmaktadır ki patronlar için iş kazası geçiren bir göçmenin öldürülerek bedeninin yakılması, hastaneye götürülmesinden daha kolay görülmektedir" dedi.
'TÜM KAMUOYUNU DAVANIN TAKİPÇİSİ OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Göçmen işçilerle yerli işçilerin kaderinin ortak olduğunu ifade eden Yurtsever, şu ifadeleri kullandı: "Vezir Muhammed Nourtani'nin kaçak madenlerde çalıştırılan ve yaşamına kast edilen binlerce göçmenden biri olduğunu, patronların gözünde işçilerinin yaşamının kaçak madenlere kesilen para cezasından daha ucuz olduğunu biliyoruz. Nourtani'nin katillerinin yargılandığı davanın üçüncü duruşması 18 Eylül 2024 saat 14:00'te Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı olarak cinayetten sorumlu tüm faillerin en ağır cezaları alması için, göçmen işçiler için adalet talebiyle davanın takipçisiyiz. Tüm kamuoyunu ölüme mahkum edilen göçmen işçiler için davanın takipçisi olmaya çağırıyoruz."