24 Eylül 2024 Salı

Getir'in işten çıkardığı işçi: Getir'e muhtaç değilim, susmayalım konuşalım

Getir'in emek sömürüsüne dikkat çektiği için işten çıkardığı ve kendini aklamaya çalıştığı motokurye açıklama yaptı. Kamuoyunun tepkisinden çekinen Getir'in röportajın ertesi günü kendisini çıkarmaya kafasına koyduğunu bunu yapamayınca istifaya zorladığını belirten işçi, firmanın olayın unutulduğunu düşünerek işten çıkardığını kaydetti. Kamuoyuna susmama çağrısı yapan işçi, "Getir'e muhtaç değilim, elim ayağım tutuyor. Susmayalım" dedi. 

Bir sokak röportajında uygulanan emek sömürüsüne dikkat çektiğine ilişkin Getir'de işten çıkarılan motokurye açıklama yaptı. 

Bir ay önce yapılan röportajda, çalışma koşullarının insanca yaşama uygun olmadığını vurgulayan işçi, "Ekonomi berbat, günde 14 saat çalışmak zorundayım. Sadece uyuyor ve çalışıyorum. Şurada ölsem gam yemem" diyerek isyan etmişti. 

Röportaj sosyal medyada epey yankı uyandırmıştı. Ancak işçi bir ay sonra verdiği röportajdan dolayı işten çıkarıldı. 

Konuya ilişkin açıklama yapan Getir, motokuryeyi suçlamış, aynı anda başka bir yerde çalıştığını iddia ederek kendini aklamaya çalışmıştı. 

İşten çıkarılan motokurye yaptığı açıklama ile şirketi teşhir etti, kamuoyuna sessiz kalmama çağrısı yaptı. "İşten fiilen dün çıkarıldım ama röportajın ertesi günü beni işten çıkarmaya karar vermişlerdi. Benimle sergilenen dayanışmadan dolayı cesaret edemediler" diyen işçi, işten çıkarılmadığını lakin daha beter hale geldiğini belirtti. 

İşçi, "Sürekli işten atmakla tehdit ediyor, yıldırma politikası uyguluyorlardı. Şirket motoruyla  kaza yaptım mesela, masrafını bana ödettiler. Normalde hiçbir kurye ödemez. İnat ettim işi bırakmadım. Bir hafta sonra depo sorumlumuz Ömer abi aradı beni. Bölge Müdürü İsa Bey, beni işten çıkarmasını istemiş. Ömer abi ikna etmiş. Bana anlattı, ben de tepki çekeceklerini bu yüzden çıkaramayacaklarını söyledim. Ama İsa Bey, 'olay unutuldu ,kapandı, bu yüzden artık çıkarabiliriz' demiş" diye aktardı. 

İşten çıkarılışın ise çok garip bir şekilde öğrendiğini belirten işçi, kendisine bir açıklama yapılmadığını iş yerine ait bir Whatsapp grubu olduğunu ve oradan çıkarıldığını, mesai arkadaşlarına da işi bıraktığının söylendiğini, arkadaşlarının kendisini 'neden işi bıraktın' diye sorması üzerine öğrendiğini açıklayan işçi, şöyle devam etti: "Ben Getir'e muhtaç değilim, elim ayağım tutuyor. Demem o ki korkmayalım arkadaşlar. Çocuk konuştu işinden ettiler demeyin, konuşun."