24 Eylül 2024 Salı

Gebze'de ailelerin nöbeti yine engellendi

Açlık grevindeki çocukları için Gebze Hapishanesi önünde nöbet tutmak isteyen anneler, yine polisler tarafından engellendi.
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevi ve ölüm orucunda bulunan yakınlarının sesini duyurmak için aileler Gebze M Tipi Hapishanesi önüne gitmek istedi. 9 Nisan'dan bu yana sürdürdükleri nöbet eylemleri için Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gebze İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen aileler, buradan araçlara hapishaneye doğru yola çktı. Ailelere, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş da eşlik etti.
 
'POLİS TECRİT İÇİN 'SÖZDE' İFADESİNİ KULLANDI'
 
Ailelerin önü hapishaneye yakın bir noktada polislerce kesildi. Hapishane önüne gitmeleri engellenen aileler ile polis arasında tartışma yaşandı. HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, polise bu engellemenin anayasaya aykırı olduğunu söyledi.
 
Polis amiri "Sizinle ilgili bir yasaklamamız yoktur. Siz özgürce dolaşabilirsiniz. Ama vatandaşlar ile ilgili olarak Valiliğin almış olduğu bir karar var. Bu karara göre Kocaeli sınırları içerisinde 'sözde tecrit' konusuyla ilgili yapılacak her türlü eylem, etkinlik, bildiri ve basın açıklaması yasaktır" yanıtı verince, Beştaş bu kararı yazılı olarak görmek istediğini söyledi.
 
Ancak herhangi bir yazılı karar gösteremeyen polis amiri, Beştaş'ın içinde bulunduğu grubun ablukaya alınması talimatı verdi.
 
'ANNELERİ HİÇBİR DEVLET ENGELLEYEMEZ'
 
Beştaş, bu duruma şu sözlerle tepki gösterdi: "Sizin işiniz etrafı sarmak mı? Ben halkı temsil ediyorum. Demokratik bir devlette devlet halkın hizmetkarıdır. Devlet halkın can güvenliğini, yaşam hakkını, düşünce ve ifade özgürlüğünü sağlamak zorundadır. Burada anneler var. Annelerin evlatlarına olan bağlılığını bu konudaki ısrarlarını hiçbir devlet engelleyemez. Hiçbir devlet annelerin duyguları karşısında duramaz" diye belirtti.
 
Devam eden tartışmalara rağmen yola devam etmelerine izin verilmeyen aileler, "yarın tekrar geleceklerini" söyleyerek geri döndü.