24 Eylül 2024 Salı

Gamak Motor işçilerinden grev öncesi eylem kararı

Düşük zam ve ücretleri en düşük seviyede eşitleme dayatmasına karşı grev kararı alan Gamak Motor işçileri, grev öncesi eylem yapma kararı aldı. İşçiler patronla işbirliği halindeki Özçelik-İş Sendikası yönetimine tepki gösterdi.

Toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alınan Gamak Motor da işçiler eylem yaptı.

Hak-İş'e bağlı Özçelik-İş Sendikası'nda örgütlü işçiler, düşük zam ve ücretleri en düşük seviyede eşitleme dayatmasına karşı grev kararı almıştı.

Sendikanın yüzde 26 ücret zammı teklifine Gamak Motor'un patronu, yüzde 9 zam ve 2015 yılında imzalanan toplu sözleşmede üretim bölümlerine göre ücret artışı bulunmasına rağmen ücretlerin en düşük seviyede eşitlemesini dayatıyor.

Grev kararı alan işçiler, grev öncesinde hafta bir veya iki gün 1 saat iş bırakma ve fabrikada eylem yapma kararı aldı.

'STOKLARLA GREV ETKİSİZ KILINMAK İSTENİYOR'
Evrensel gazetesine konuşan işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinin geç başlamasına tepki gösterdi, patronun fazla mesailerle stoklarını artırdığını belirterek, grevin bu şekilde etkisiz kılınmaya çalışıldığına işaret etti. Sendikaya tepki gösteren işçiler, "Fazla mesailerle stokları arttırdılar. Zaten daha önce stokta 200 bin mal vardı. Bu yüzden yüzlerce arkadaşımız peş peşe işten atılmıştı. Şimdi grev olursa bile 2-3 ay yetecek kadar mal ürettirildi. Sendikamız öncelikle bu durumu görerek tedbir almalıydı ama almadı" dedi.

'GREVE ÖNCÜLÜK YAPANLAR İŞTEN ATILIYOR'
Hak-İş'e bağlı Özçelik-İş Sendikası'nın hareketsiz kalmasına tepki gösteren işçiler, "Normalde sendikanın her eylemi devreye sokması lazım. Ama sokmuyor, işçilerin tepkisini nasıl düşürürüm derdinde sendika. Her grevden sonra greve öncülük yapan, ileri çıkanlar bir bir işten atılıyor. En az 4 grev tarihinde bu oldu. Biz böyle olmasını istemiyoruz" diye belirtti.

'HER AY BORÇLANIYORUZ'
Toplu İş Sözleşmesiyle 2015'de ücretlerin biraz arttığını aktaran işçiler, "22 yıllık işçi arkadaşımız o zaman 2 bin 600 lira alıyordu. Ama işten atmalar, ayrılmalar derken ücretler asgari ücrete yaklaştı. Açlık sınırı 3 bin lirayı aştı, yoksulluk sınırı 10 bin lirayı aştı. Biz en altta yaşıyoruz. Her yıl vergi dilimleri döneminde ücretlerimiz pul oluyor. Yediğimiz ekmekten, kullandığımız sıvı yağa, pazardaki sebzeden, meyveye kadar her şeye peş peşe zamlar yapılıyor. Ev kirası, faturalar, okul masrafları ile her ay 2 bin liranın üstünde borçlanıyoruz. Çocuklarımız dengeli beslenemiyor, istediği gibi giyinemiyor" diye ekledi.