25 Eylül 2024 Çarşamba

Fransa'da sendikalar sokağa çıktı: İşsizlik sigortası yasası geri çekilsin

Sağlık krizinin istihdam üzerinde olumsuz etkisi devam ederken Macron hükümeti işsizlik sigortası ile ilgili yasal değişikliliğinden vazgeçmedi. En güvencesiz kesim olan işsizleri ve iş arayanların sosyal haklarında kesintiler yaratacak olan yasayı "skandalı" olarak değerlendiren sendikalar sokağa çıktı, tepkilerini dile getirdi.

Fransa genelinde sendikalar işsizlik sigortası yasasının yürürlükten kaldırılmasını talebiyle ülke genelinde eylemler düzenledi.

Paris, Marsilya, Lille, Lyon - Villeurbanne, Nantes, Toulouse, Saint-Étienne ve birçok kente hükümetin işsizlik sigortası yasasını protesto edildi. kitle sokaklarda sosyal haklarına yönelik saldırılara karşı seslerini yükselterek "yasayı geri çekin" dedi.

Paris'te İtalya meydanında bir araya gelen kitle Bastille meydanına doğru müzik ve sloganlar eşliğinde yürüdü.

Eylemde ACTIT kortejinde AvEG-Kon ve SKB flamalarıyla yer alan sosyalistler, Yunanistan'da mültecilere yardım ettikleri gerekçesiyle tutuklanan Alican Albayrak ve Hüseyin Şahin'e dikkat çekmek için "Mültecilere yardım etmek suç değildir – Alican Albayrak ve Hüseyin Şahin'e özgürlük" pankartı ile katıldı.

Eylemde yapılan açıklamalarda bu işsizlik sigortası yasasının bir skandaldan başka bir şey olmadığı ifade edildi. 1 Temmuz'dan itibaren uygulanacak yasa ile yardım ödenekleri için yapılan hesaplamalarla iş arayanlar ve özellikle de en güvencesiz olanları yani işsizlerin cezalandırılacağı belirtildi.

CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez de yasayı "süper haksız" bir proje olarak nitelendirdi.

CFDT Genel Sekreteri Laurent Berger ise "İşsizliğin artacağı bir krizin ortasındayız" dedi. Laurent, CGT, FO ve CFDT'nin "Bu bir gerileme, iş arayanlara yönelik bir saldırı" olduğunu belirterek yasanın iptali için Danıştay'a temyiz başvurusunda bulunduklarını açıkladı.

Eleştiriler ve itirazlara ilişkin Çalışma Bakanlığı kararname ile düzenleme yapılabileceğini açıklasa da mevcut sistemde yeni bir düzenleme yapılacak gibi görünmüyor. Hükümet tekelci şirketleri koruyarak alternatif işsizlik süreleri ve kalıcı sözleşmeler yapmak yerine kısa sözleşmelere teşvik ediyor. Son 10 yılda kısa süreli çalıştırma sözleşmelerinde yüzde 250 oranında artış oldu. Yeni işsizlik sigortası yasası ile en güvencesizler sömürülerek devlet kasasından her yıl 2,3 milyar euro tasarruf yapılması planlanıyor.

YASA NE GETİRİYOR?
Yeni işsizlik yasası sadece kayıtlı 800 bin işsizi değil 1.5 milyon kişiyi olumsuz etkileyeceği öngörülüyor. Ayrıca süreli sözleşmeli ve geçici  çalışanların yüzde 80'i işlerini kaybettiklerinde tazminatlarında da yüzde 17 kayıp yaşayacak. 500 bini aşkın işsizin güvenceli iş bulma koşulu yaşları ilerlediği için yok denecek oranda olacak. Toplamda 1.7 milyon kişinin işsizlik ödenekleri düşecek ya da kaybedecek.

Fransa'da sağlık krizinden önce 9,3 milyon yoksul insan varken, 2020 sonunda 10 milyon sınırı aşıldı. Bir yıl içinde yardım kurumlarına, gıda yardımına başvuranların oranı bazı bölgelere göre yüzde 25 ile 50 oranında arttı.

ODEON TİYATROSU İŞGALİ DEVAM EDİYOR
Sağlık kriz önlemleri ve gösteri yasakları nedeniyle çalışamayan ve yardım alamayan kültür emekçilerinin bir çok kente kültür merkezlerini işgal eylemleri devam ediyor.

4 Mart'tan beri sembolik direniş merkezine dönüşen kültür emekçilerinin işgal etiği Odeon tiyatrosu önünde bir araya gelen eylemciler işsizlik sigortası yasasını protesto etti. Aynı zamanda tekrar gösteri yapmak istediklerini ifade eden eylemciler hükümetin kendileri için yaptıkları planı açıklamasının tek başına yeterli olmadığını belirtiler. Çalışmalarının engellendiğini sembolize eden boş kasalara vurarak seslerini hükümete duyurmak isteyen eylemciler sektörleri için özel bir kurtarma planı istedi.