22 Eylül 2024 Pazar

Faşist Köksal maden patronlarıyla işbirliği içinde

DEM Parti'ye yönelik ırkçı, faşist söylemiyle gündeme gelen CHP'nin Afyon belediye başkan adayı Köksal'ın tek vukuatı da bu değil. Kazdağlarında Alamos Gold'un karı uğruna katledilmesine karşı memleketin her noktasında direnişler yükselmişken, yerel halkı jandarma ve polisin saldırısına uğramışken maden patronlarıyla CHP'de toplantı aldı. Direnişle maden şirketlerinin linç edildiğini öne süren Köksal, maden şirketlerinin borcunun ertelenmesi için kanun teklifi verdi, pandemi sürecinde halkların değil askerlerin sağlığını düşündü. 

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Afyon Belediye Başkan adayı Burcu Köksal'a ırkçı söylemleri nedeniyle tepkiler büyüyor. Köksal, seçim çalışmaları sırasında yaptığı konuşmada, "Seçildiğimde Afyonkarahisar Belediyesi'nin kapıları DEM Parti hariç bütün siyasi partilere açık olacak" ifadelerini kullanmıştı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise kullanılan ırkçı ifadeyi "dil sürçmesi" olarak aklamaya çalılşırken, CHP'den yapılan resmi açıklamada da partinin kapılarının herkese açık olduğu öne sürüldü.

KÖKSAL HEM ÖZEL'İ HEM DE CHP'Yİ YALANLADI
Ancak, bir televizyon programında konuşan CHP'li Barış Yarkadaş, Köksal'ın dilinin sürçmediğini kaydetti. Yarkadaş, "Ben bugün Burcu Köksal'ı aradım. ‘Sadece sana açıklama yapacağım' dedi. Burcu Köksal ‘Ben belediye başkanı seçildiğimde Afyonkarahisar Belediyesi'ni DEM Partililerle yönetmeyeceğim. Ben bir dil sürçmesi sonucu değil verdiğim söz üzerine konuştum. Ben ilk günden beri bu sözü verdim. Bu sözümün de arkasındayım" değini aktardı.

CHP'NİN İLK IRKÇI, FAŞİST ADAYI DEĞİL 
Bolu Belediyesinin ırkçı faşist başkanı Tanju Özcan'ın Suriyeliler başta olmak üzere göçmen ve mültecilere yönelik nefret söylemlerinde de aynı taktiği kullanan CHP'nin adayı Köksal'ın vukuatları bunlarla da sınırlı değil.

MADENCİLERLE KOL KOLA 
Köksal, Çanakkale'nin Kirazlı-Balaban bölgesinde Alamos Gold'un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından katledilmek istenen Kazdağlarını korumak için yerli halk başta olmak ekolojistlerin başlattığı direnişi hedef almıştı. Kazdağları için direnişin yükselişte olduğu dönemde Köksal maden patronlarını toplayarak CHP'de bir toplantı alınmasını sağlamıştı. 2019 yılında CHP'de Altın Madencileri Derneği Başkanı Hasan Yücel, Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Yılmaz ile dönemin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Köksal bir toplantı yapmıştı. Toplantı sonrası CHP tarafından yapılan açıklamada Kirazlı'da başlayan ve tüm ülkeye yayılan eylemin madencilere karşı linç kampanyasına dönüşmesinden endişe duyulduğu söylenmişti. Lakin söz konusu açıklamada altın madenini istemeyen yerli halka uygulanan zulüm, doğanın talan edilmesine ilişkin tek kelime kullanılmadı. 

BELEDİYE GÖRÜŞÜNE MÜDAHALE ETMEYE ÇALIŞTI
Yine yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre Köksal, ÇED olumsuz raporu verilen bir madenin faaliyetlerini gerçekleştirmesini sağlamak için belediyenin görüşnüü değiştirmeye çalıştı. 

MADEN ŞİRKETLERİNİN PARA CEZALARININ ERTELENMESİNİ İSTEDİ
Memleketin her yeri maden için delik deşik edilirken, Köksal "madencilik sektörü nefes alsın diye" "Maden Kanununda Değişiklik" yapılması hakkında "Kanun Teklifi" teklifi verdi. 2020 yılında verilen teklifte, "madencilik firmalarının, Maden Kanunu kapsamında madencilik faaliyetlerinden doğan, maden ruhsatlardan kaynaklanan yıllık ruhsat bedeli, devlet hakkı, her türlü vergi, idari para cezası, gecikme zamları mücbir sebepler dolayısıyla 01/01/2020 tarihi itibariyle ertelenmesi amaçlanmaktadır" diye belirtildi. 

PANDEMİDE ÖLÜME SÜRÜKLENEN HALKI DEĞİL ASKERLERİ DERT EDİNDİ
"Evde kal" çağrılarının yapıldığı pandemi sürecinde işçi ve emekçiler hiçbir sağlık önlemi alınmadan çalışmaya zorlanırken, milyonlarca insan açlık ve yoksulluğa mahkum edilirken, sokağa çıkmaya mecbur kalanlar polis, bekçi tarafından işkence görürken Köksal'ın tek derdi askerlerdi. Köksal, askerler için Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar'a kışlalarda Covid-19 önlemlerinin alınıp alınmadığını sordu. Ezilen halkları pek de önemsemedi.