1 Ekim 2024 Salı

Ethem'den Berkin'e Haziran isyanı sürüyor

Gezi'ye can suyu olanlar aramızdan ayrılalı 9 yıl oldu. Gezi şehitlerini katledenler yargı eliyle korunurken, onları sokakta ananlar işkenceye uğradı. 14 Haziran'da ölümsüzleşen Ethem Sarısülük'ün mücadele arkadaşı ve 16 Haziran'da ağır yaralanan Berkin Elvan'ın ablası Gamze Elvan ile onlarsız geçen 9 yılı konuştuk.

"Seni, anlatabilmek seni/İyi çocuklara, kahramanlara/Seni, anlatabilmek seni/Namussuza, haldan bilmez, kahpe yalana."

Hasretinden Prangalar Eskittim şiirine böyle başlıyor Ahmed Arif. Arif 2 Haziran'da hayata gözlerini yumdu. Arif'in yadını uyandırdığımız bugünler 9 yıl önce "hayatımızın en onurlu günleri" diye anılan Gezi direnişine can suyu olan Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Ahmet Atakan, Berkin Elvan, Zeynep Eryaşar, Hasan Ferit Gedik ve Medeni Yıldırım'ın ölümsüzleştiği günler...

27 Mayıs'tan 28 Haziran'a kadar süren bu görkemli direniş umut olduğu gibi iktidarı da korkutmaya devam ediyor. Bu yüzden yeni Gezi ayaklanmaları başlayacak korkusuyla saldırıyor Erdoğan. Taksim Dayanışması'na olan kinini bastıramayınca mahkemeye verilen talimatla Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay ve Osman Kavala'ya en ağır hapis cezaları verilip tutsak edildi.

Erdoğan'ın korkusunda ne kadar haklı olduğu da Gezi'nin 9. yılında yapılan kitlesel eylemlerde, polisin tüm saldırısına rağmen kırılamayan halkların iradesinde ortaya çıktı. İstanbul'da düzenlenen eyleme polis defalarca saldırdı, yakın mesafeden portakal gazı sıktı. Ama Gezi'yi savunma ve sahiplenme barikatı sonuna kadar direndi.  Gezi şehitlerinin fotoğraflarının yer aldığı  pankart bir kere bile yere düşürülmedi..

Gezi'ye can suyu olanlar layıkıyla anıldı... Anılmaya devam ediyor.  Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Ahmet Atakan, Berkin Elvan, Zeynep Eryaşar Hasan Ferit Gedik ve Medeni Yıldırım'ın katilleri yargı eliyle korunuyor. Ölümsüzleşenler, aileleri ve onları ananlar suçlu ilan ediliyor.

Gezi şehitlerinin resmedildiği bir çizimde, elinde ekmek taşıyan Ethem, 14'ünde katledilen Berkin'i omuzlarında taşıyor. Ethem'in aynı gecekonduyu ve aynı yolu yürüdüğü mücadele arkadaşı ve Berkin'in ablası Gamze Elvan ile onlarsız geçen 9 yılı konuştuk

POLİS İŞKENCESİ ETHEM'İN ANMASINI ENGELLEYEMEDİ
2013 yılının 1 Haziran'ın da Ankara'da adını daha sonradan öğreneceğimiz polis Ahmet Şahbaz Ethem isimli bir genci silahla vurdu. Şahbaz daha sonra yargılandığı davalarda "devletinin" gözüne girmek için "sıktım vurdum" diyecekti. Sırtını devlete yaslayan Şahbaz'a ödül gibi ceza verildi. Beş yıllık yargılamanın sonunda para cezası uygun görüldü. 

14 gün boyunca yoğun bakımda kalan Ethem Sarısülük, 14 Haziran'da aramızdan ayrıldı.

'HALKIN YOLDAŞI'
İnşaat ve metal işçisi Ethem, yoldaşlarının tanımıyla "halkın yoldaşı." Bu yazıyı kaleme almadan Ethem'i anlatmasını istediğim yoldaşı, onunla kaldığı gecekonduda yıldızları izlerken ki duygusunu, karnı açtır diye cebindeki parasıyla yiyecek bir şey alarak zorla eve götürdüğünü anlatırken dolan gözleri görünmesin diye kaçırdı. Ethem'in kavgada nasıl gözü pek olduğundan bahsederken tebessüm etti. Ardından şöyle devam etti: "Ostim'de ayak izleri hâlâ durur… Ethem yaşamında militanlaşan bir çocuk. Sadece sokak çatışmalarında görünmez onun mücadelesi. Onunla tanışanlara bir ihtiyacı olana kendi ihtiyacı gibi koşar ve Ethem'de cisimleşir halkın yoldaşı unvanı."

'YILDIZLARA SALINCAK KURMUŞTUR'
Son olarak da şunu ekledi: "Ethem, yıldızlara salıncak kurmuştur."

Ankara'da ölümsüzleşen Serdar Ben de Ethem'i toprağa verdikten sonra kaleme aldığı bir yazısında devrimcilerin yoldaşlarının ardından hüznü kenara bırakıp, mücadelesini de sırtlanarak nasıl yürünmesi gerektiğini şu sözlerle hatırlatmıştı: "Anlatırken öğrenecek, öğretecek ve geleceğe taşıyacaksın."

Ethem'in vurulduğu tarih olan 1 Haziran'da Ankara'da bu yıl hem öğlen hem de akşam saatlerinde düzenlenen anmalara polis saldırdı. Ethem'in vurulup düştüğü yere karanfil konmasına bile tahammül edemeyen polis, onlarca kişiyi işkenceyle gözaltına aldı, Konur ve Kızılay'ı ablukaya aldı. Yine de anmayı engelleyemedi. Ethem'i ananlar onu unutturmayacaklarını işkenceye rağmen sokakta kanıtladı.

BERKİN, 269 GÜNLÜK YAŞAM MÜCADELESİNİ KAYBETTİ
Ethem'in şehit düşmesinden iki gün sonra 15 yaşındaki Berkin'in ekmek almak için çıktığı sokakta polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaralandığını ve yoğun bakıma kaldırıldığını öğrendik. 269 gün komada kalan Berkin, 11 Mart 2014 tarihinde gözlerini yumdu.

GERÇEK FAİLLER KORUNDU
Berkin'in katledilmesine ilişkin yıllarca süren dava tek bir kişiye ödül gibi ceza verilerek kapatıldı. Fatih Dalgalı hakkında kasten öldürme suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi, Dalgalı tutuklanmadı. Berkin katledildiğinde Erdoğan ekranlara çıkıp göğsünü gere gere "Emri ben verdim" dedi. İtiraf ettiği suç mahkeme tarafından elbette dikkate alınmadı. Sanık avukatları iktidardan aldığı güçle Elvan ailesine parmak salladı, tehdit etti, mahkeme heyetine nasıl davranması gerektiği konusunda salık verdi.

'ÇOK AKILLI VE ZEKİ BİR ÇOCUKTU'
Berkin'i konuştuğumuz ablası Gamze, Berkin'in çok akıllı ve zeki bir çocuk olduğundan bahsetti. Gamze Elvan, "Küçükken, daha okula başlamadan önce Özge'nin derslerine merak salardı, öğrenmeye çalışırdı. Okuldayken de dersleri çok iyiydi, büyüdükçe ders notları biraz düştü ama bunu düzeltmesini hep bildi" dedi.

'VURULMADAN ÖNCE AŞIKTI, YÜZÜNE YANSIYORDU'
Berkin'in haylazlığından ve asla yerinden duramadığından da bahseden Gamze, "Ama o kadar güzel bir çocuktu ki, onun haylazlığı gözünüze batmazdı" diye betimledi. Berkin'in futbol oynamayı çok sevdiğini söyleyen Gamze, sürekli takım değiştirdiğini de ekledi. Gamze, Berkin'in okuldaki arkadaşları tarafından çok sevildiğini söyledi ve şöyle devam etti: "Fedakar ve vicdanlı bir çocuktu. Kimseye saygısızlık etmezdi, bilerek kırmazdı. Vurulmadan önce aşık olmuştu. Belki gelip geçiciydi, belki devam ederdi bilmiyorum ama o mutluluğu yüzünde hep vardı. Vurulmasaydı mezuniyetini kutlayacaktık. Vurulmasaydı liseye gidecekti. Vurulmasaydı şimdi 23 yaşında gencecik bir üniversite öğrencisi olacaktı. Arkadaşlarının hepsi büyüdü, kimisi meslek sahibi oldu kimisi hala okuyor. Ama Berkin ne büyüdü, ne meslek sahibi oldu, ne de okuyor."

'BERKİN'İ KATLEDENLER YARGILANSIN, O'NUN İÇİN ADALET İSTEYENLER DEĞİL'
Berkin'i katledenlerin cezalarını çekmediğini söyleyen Gamze, Berkin'in avukatı Can Atalay'ın haksız ve hukuksuz yere tutuklandığını hatırlattı. Gamze, "14 yaşında bir çocuğun ölümünden sorumlu olanların cezalandırılmasını istiyorum, onun için adalet isteyenlerin değil" dedi.

Gezi direnişinin 9. yılında sokağa çıkanlar Gezi'nin ruhunu bir kez daha diriltti. Aramızdan ayrılışlarının 9. yılında ölümsüzleşenlerin anısını yad ederken, son söz yine Ahmed Arif'ten olsun: "Payı yok, apansız inen akşamdan/Bir kadeh, bir cigara, dalıp gidene/Seni anlatabilsem seni...Yokluğun, Cehennemin öbür adıdır/Üşüyorum, kapama gözlerini..."