18 Eylül 2024 Çarşamba

ESP: Yeni 6-7 Eylüllere izin vermemek için faşizme karşı örgütlenelim

ESP, 6-7 Eylül pogromunun 69. yılında yaptığı açıklamada, "Dün Ermeni, Rum, Yahudi düşmanlığı bugün Kürt ve mülteci düşmanlığı olarak yeniden örgütlenmek isteniyor. 6-7 Eylül pogromunun hesabını sormak için, yeni 6-7 Eylüllere izin vermemek için faşist tekçi zihniyete karşı örgütlenelim, yüzleşme ve hesaplaşma mücadelesini büyütelim" çağrısında bulundu.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi, 6-7 Eylül pogromunun 69. yılında yazılı açıklama yaptı.

6-7 Eylül pogromunun, Türk burjuva devletinin kuruluş kodları olan Ermeni, Rum, Yahudi düşmanlığının kanlı yüzlerinden biri olduğu belirtilen açıklamada, "Ermeni soykırımı, Rum mübadelesi, 1934 Trakya Yahudi soykırımı, 1942 Varlık Vergisi ile Ermeniler, Rumlar ve Yahudilerin canları, malları, yurtları talan edildi, kıyımdan geçirildi. Türk burjuva sermayesi de bu halkların kanı ve malı üzerine kuruludur" denildi.

6-7 Eylül pogromunun Türk burjuvazisinin bu topraklarda kalan az sayıda Rum halkının mallarına el koyma ve göçe zorlama planı olarak devlet tarafından örgütlendiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"6-7 Eylül pogromu bu coğrafyada halklarımızın adalet mücadelesinde hala kapanmayan bir yüzleşme ve hesaplaşma konusu olarak duruyor. Yüzleşme ve hesaplaşma olmadığı için faşist devlet yabancı düşmanlığını, yüzlerce yıldır bir arada yaşayan halkları birbirine düşman etme siyasetini sürdürebiliyor. Dün Ermeni, Rum, Yahudi düşmanlığı bugün Kürt ve mülteci düşmanlığı olarak yeniden örgütlenmek isteniyor. Kürtlere, mültecilere karşı 6-7 Eylül pogromu benzeri saldırı provaları yapılıyor.
"6-7 Eylül pogromunun hesabını sormak için, yeni 6-7 Eylüllere izin vermemek için faşist tekçi zihniyete karşı örgütlenelim, yüzleşme ve hesaplaşma mücadelesini büyütelim."