22 Eylül 2024 Pazar

Erkan Baş: İşçiyi domatese ezdirmeyin

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis'te yaptığı basın toplantısında "Domatese ne kadar zam geldiyse asgari ücrete de o kadar zam yapın" dedi.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına direnişte olan TOKİ, Tariş ve Antalya'daki Mardan Palace Oteli işçilerini selamlayarak başlayan Baş, "İşçilere dönük haksızlıkların en büyüğü, kapitalist sömürünün en çıplak fotoğrafının adı nedir biliyor musunuz? O zalimliğin adı Asgari Ücrettir" dedi.
 
ERDOĞAN'IN MAAŞI ASGARİ ÜCRETİN 25 KATI
 
"Saray'ın bir günlük harcaması tam 1125 asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk geliyor. Tam 1125 işçinin bir ay ter döküp kazandığını Tayyip Erdoğan bir günde harcıyor. Yani bir ayla çarparsanız 33750 asgari ücretlinin maaşı, başka bir biçimde söylersek bir futbol stadyumu dolusu insanın harcadığı parayı Tayyip Erdoğan tek başına harcıyor, Saray'da israf ediliyor. Bu arada asgari ücretin 25 katı olan kendi maaşını da harcamıyor, onu da cebinde saklıyor" diyen Baş, Türkiye'nin Erdoğan'ın aldığı, asgari ücretin 25 katı olan maaşla OECD içinde asgari ücrete göre en yüksek cumhurbaşkanı maaşının olduğu 4. ülke olduğunu hatırlattı.
 
İKTİDAR HALKIN CEBİNDEN ÇALIYOR
 
DİSK'in dün asgari ücretin net 2800 lira olması gerektiğini kaydeden Baş, "Türkiye'de emekçiler ekonomik büyümeden pay alamıyor. Son 15 yılın refah payı tek seferde asgari ücrete eklense şu an asgari ücrete tek seferde yüzde 70 zam yapmaları gerekir" dedi. Baş, "bir lokma bir hırka" diyerek halkı aldatanların halkın refah payına el koyduğunu belirtti.
 
"İşçiyi enflasyona ezdirmeyeceğiz" diyen iktidara seslenen Baş, "Biz de işçiyi domatese ezdirmeyin diyoruz. Domatese ne kadar zam geldiyse asgari ücrete de o kadar zam yapın. Yapabilir misiniz, işçiyi domatese karşı koruyabilir misiniz.? Domatese gelen yüzde 53 zammı asgari ücrete yansıtabilir misiniz?" diye sordu.
 
3. HAVALİAMNI İŞÇİ MEZARLIĞI
 
"3. Havalimanı Cumhuriyet tarihinin en pahalı projesi olarak hayata geçirildi. Kötü çalışma koşullarından, iş cinayetlerine, ekolojik yıkıma, ihale içeriğinden uçuş güvenliğine kadar birçok başlıkta büyük yolsuzluk ve talanın adı olan bu havalimanı Saray Rejiminin rant ve güç gösterisi uğruna inşa ediliyor" diyen Baş, aynı zamanda büyük bir doğa talanı olduğunu söyledi.
 
CİMER'in, 2013'ten bu yana 3. havalimanı inşaatında iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin sayısının 52 olduğunu açıkladığını hatırlatan Baş, "Bunların aslında birer sayı olmadığını, her birinin bir can olduğunu, ekmek mücadelesi veren bir baba, bir oğul, bir ağabey, bir eş olduklarını biliyoruz. 52 can, 52 işçi kardeşimizi yitirdik bu inşaatta. Üstelik daha da acısı, bu verilen sayıdan bile emin olamıyoruz" dedi.
 
"İşçi sınıfının cesarete ve dayanışmaya en fazla ihtiyacı olduğu dönemi yaşıyoruz. Deniz nasıl deniz olduğu için dalgalanıyorsa, işçi de işçi olduğu için direnecek, mücadele edecektir" diyen Baş, yarın görülecek duruşmaya katılm çağrısı yaptı.
 
LEYLA GÜVEN DERHAL SERBEST BIRAKILMALI
 
HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevini ve Güven'e destek açlık grevine başlayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve 9 vekili selamlayan Baş, "Leyla Güven, halkın oylarıyla seçilmiş ve seçildiği anda tahliye edilmesi gerekirken AKP tarafından rehin tutulan, meşru, hatta AKP'nin başkanı, bakanı, milletvekili dahil her bir seçilmişinden daha meşru bir milletvekilidir. Uluslararası ve ulusal yasalara aykırı biçimde cezaevinde tutulmaktadır. Tecride karşı başladığı açlık grevinde 27. günü geride bırakan Leyla Güven derhal serbest bırakılmalıdır" diye kaydetti.