18 Eylül 2024 Çarşamba

Erdoğan savaş suçu ve devlet suçundan mahkum oldu

Uluslararası Daimi Halk Mahkemesi, geçtiğimiz Mart ayında yaptığı yargılamanın kararını açıkladı. Buna göre, Türk devleti adına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 2. Ordu Komutanı Adem Hududi, "savaş suçu" ve "devlet suçu" işlemekten mahkum edildi. Kararda, sorunun kaynağının özyönetim hakkının Türk devleti tarafından karşılanmaması olduğu belirtildi.
Avrupa Parlamentosu bugün çok önemli bir basın toplantısına ev sahipliği yaptı. Uluslararası Daimi Halk Mahkemesi, 15-16 Mart günlerinde Paris'te yaptığı yargılamanın kararını açıkladı. 
 
Mahkeme, Türk devletinin, 1 Haziran 2015-31 Aralık 2017 tarihleri arasında Kürt kentlerinde işlediği suçları yargılamak amacıyla toplanmıştı.
 
Karar mahkeme başkanı Philippe Texier tarafından açıklandı. Buna göre, Türk devleti adına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 2. Ordu Komutanı Adem Hududi, Kürt halkına karşı "savaş suçu" ve "devlet suçu" işlemekten mahkum edildi. Türk devleti, "halka yönelik operasyon", "hedefli cinayet", "kaçırma", "özerkliği ret etme", "kimliği ret etme", "ekonomik, siyasi ve kültürel yaşama katılımı engelleme", "zorla yer değiştirme", "tarihi yok etmek" gibi fiillede bulunmakla suçlandı. 
 
PKK SİYASİ-ASKERİ BİR ÖRGÜT
 
Mahkeme, Türk devleti ile PKK arasındaki çatışma için "uluslararası olmayan silahlı çatışma" tanımını yaptı. PKK için "Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkını gerçekleştirmek için mücadele yürüten siyasi ve askeri örgüt" tanımını yaptı. PKK'nin Cenevre Sözleşmesi ve uluslararası sözleşmelere uyduğunu, sık sık barış çağrısı yaptığını belirtti.
 
Türk devleti ile PKK arasındaki çatışmanın ana nedeninin de, Türk devletinin Kürt halkının özerklik talebini reddetmesi olduğu belirtildi. 
 
Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkı ile de ilgili olarak, Kürt halkının kimliğinin tanınması durumunda uzun dönemli acılara ve çatışmalara son verilebileceği belirtildi, "Çatışmanın son bulması, herkesin güvenliğini garanti altına almanın tek yoludur. Şunu da not etmek gerekir ki, Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkının tanınması hiçbir şekilde ayrılma anlamına gelmiyor” denildi.
 
OHAL'E SON VERİLMELİ
 
Mahkeme kararında yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı: 
"Halkların Daimi Mahkemesi tarafından tespit edilen sorumlular yargılanmalı.
Askeri operasyonlar son bulmalı.
Hapisteki gazeteciler, siyasetçiler, hakimler, savcılar serbest bırakılmalı.
15 Temmuz'dan işten çıkartılan kamu çalışanlarının işlerine geri dönmeleri sağlanmalı.
OHAL'e son verilmeli.
Genel af çıkartılmalı.
Müzakerelere yeniden başlanmalı."
 
Mahkeme Başkanı Texier, Türk devletinin 31 Aralık 2017 tarihinden sonra işlediği suçların mahkeme kararında yer almadığını belirtti, "Suriye dahil olmak üzere askeri operasyonlar durdurulmalı. Türk ordusu sınırdışından geri dönmeli" dedi.
 
Karar, konuşmaların sonunda alkışlarla kabul edildi.
 
Uluslararası Daimi Halk Mahkemesi'nin toplanmasına Uluslararası Demokratik Hukukçular Derneği (IADL), Avrupa’da Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları İçin Hukukçular Derneği (ELDH) ile Brüksel’de faaliyet yürüten Kürt Enstitüsü öncülük etti.