22 Eylül 2024 Pazar

Erdoğan Antalya Forumu'nda demagoji yaptı

Antalya'da bu yıl üçüncüsü düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu'nda konuşan Erdoğan, Gazze'de çocuklar açlıktan ölürken, Türkiye'nin siyonist İsrail'e sebze meyve ihracatında rekor kırdığı gerçeğinin üstünü örtmeye çalıştı. İsrail ile ticari, askeri ve diplomatik ilişkilerini artarak sürdüren Erdoğan, Filistin halkına yönelik katliam saldırılarındaki rolünü gizlemeye çalıştı.

ANTALYA- Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF) üçüncüsü bugün sona eriyor. 1 Mart günü başlayan forumda, 147 ülkeden 19 devlet başkanı, 73 bakan ve 57 uluslararası temsilciyle birlikte 4 bin 500'e yakın katılımcı yer alıyor.

"İklim değişikliği, uluslararası sorunlar ve krizler, İslam karşıtlığı, ticaret savaşları, yapay zeka" gündemleriyle toplanan ADF'de 52 panel yapılıyor.

Forum kapsamında "Suriye'de İstikrara Giden Yol" başlığı altında düzenlenen panele Birleşmiş Milletler (BM) üyesi bazı emperyalist ülkelerin temsilcileri katıldı. Panelde konuşan BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Rojava halklarına yönelik saldırıların sorumluları arasında yer alan ülkeleri çözüm gücü olarak gösterdi. ABD, Türkiye, Rusya ve İran'ın "çözüm" için masaya oturmasının şart olduğunu belirten Pedersen, Ukrayna'da yaşanan savaşın ardından ABD ile Rusya arasındaki iletişimin kopma noktasına geldiğini, Suriye'deki krizin artmasının ise kimsenin yararına olmayacağını söyledi.

Forumda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan birer konuşma yaptı. Fidan ve Erdoğan'ın konuşmalarının ana temasını İsrail'in Filistin halkına dönük yürüttüğü soykırım saldırıları oluşturdu.

Fidan, Filistin halkına yönelik katliam saldırılarını, "Gazze'de yaşananlar, uluslararası sistemin meşruiyet krizinin en açık işaretidir. Gazze'nin fotoğrafı, uluslararası sistemin ikiyüzlülüğünün gizlenemez şekilde ortaya çıktığı bir felaket anıdır" dedi.

Kafkasya'dan Ortadoğu'ya birçok ülkede TSK ve çetelerle işgal saldırıları düzenleyen Erdoğan konuşmasında, "Diplomasi, krizlerin barışçıl çözümünde elimizdeki en büyük araçtır" diyerek, dış politikada insani değerleri esas aldıklarını öne sürdü.

Gazze'de yaşananları 'soykırım' olarak tanımlayan ve "İçimiz kanayarak takip ediyoruz" diye ekleyen Erdoğan, Türkiye ile İsrail arasında süren ekonomik, askeri ve diplomatik ilişkileri değinmemeyi tercih etti. Son 20 senede büyük İsrail ile Türkiye arasında ticari ilişkilerde ciddi oranda bir artış yaşanıyor. 2002 yılında 1,41 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2022'de 8,91 milyar dolara çıktı. AKP ve MHP'nin tabanı da İsrail ile Türkiye arasında ticari, askeri ve diplomatik ilişkilerin sürmesine tepki gösteriyor. Son olarak Erdoğan'ın Sakarya'da düzenlediği mitingde, "İsrail'le ticaret utancı sonlandırılsın" yazılı pankart açılmıştı. İsrail Tarım Bakanlığı da geçtiğimiz hafta, Türkiye'nin İsrail'e en fazla sebze meyve ihracatı yapan ülke olduğunu açıklamıştı.

Filistin'de çocuklar açlıktan ölürken İsrail'e en fazla sebze meyve ihracatı yapan ülke unvanını kazanan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Filistin halkına yönelik soykırım saldırısının benzerini Kürt halkına yönelik gerçekleştiriyor.

Kürtler söz konusu olduğunda "Kadın da olsa çocuk da olsa fark etmez gereğini yapın" diyen Erdoğan'ın, siyonist İsrail'in Gazze'de kadın ve çocuklara dönük katliam saldırılarına ilişkin, "Gazze'de yaşananlar kesinlikle savaş değil bir soykırımdır. Ambulansları, yerleşim yerlerini bombalayan, dün olduğu gibi gıda yardımı almak için sırada bekleyen sivilleri onursuzca, kalleşçe hedef alan bir barbarlıktan bahsediyorum" sözleri dikkat çekti.