24 Eylül 2024 Salı

Emek ve meslek örgütleri: Kadının olmadığı bu bütçe derhal geri çekilsin

Emek ve meslek örgütlerinin kadın komisyonları, 2022 bütçesinde kadınlara dair bir şey olmadığının altını çizdi ve bütçenin derhal geri çekilmesini istedi. 

DİSK Kadın Komisyonu, KESK Kadın Meclisi, TMMOB Kadın Çalışma Grubu, TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu 10 Kasım 2021’de görüşülecek Meclis Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesine ilişkin açıklama yaptı. 

İktidarın asıl derdinin kadın değil aile olduğu kaydedilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın açıkladığı 2022 bütçesinde kadınlar için hiçbir şey olmadığının altı çizildi. 

Açıklamada, "Bütçeye bakıldığında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesinin daha önceki yıllarda (2018’den önce) olduğu gibi genel bütçenin yüzde 3,7’sini oluşturduğu görülmektedir. Bakanlığa ayrılan bütçenin yüzde 85,37’si cari transferler olarak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) yardımları ile 2022 sayılı Kanun çerçevesinde yaşlı aylıklarını içermektedir, yüzde 10,1’lik bölümü personel giderleri, kalan yüzde 5’lik bölüm ise sermaye transferi ve giderleri olarak tanımlanmıştır. Bütçe kalemlerine bakıldığında bütçeden yalnızca Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü personelinin giderleri için pay ayrıldığı ortaya çıkmaktadır" ifadeleri kullanıldı. 

Pandemiyle birlikte kadına yönelik şiddetin arttığı, kadın yoksulluğunun derinleştiği bir süreçte toplumsal cinsiyet eşitliğini hedeflemeyen bütçenin kabul edilemez olduğu belirtilen açıklama, şöyle devam etti: "Bütçe derhal geri çekilmeli ve eşitlikçi bir bütçe hazırlanmalıdır. Toplumsal cinsiyete duyarlı, eşitliği sağlayan bütçe oluşturulsun. Kadın Bakanlığı kurulsun. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi fesih kararı geri çekilsin. ILO’nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylansın."