24 Eylül 2024 Salı

Elazığ Hapishane Raporu: Tutsaklar demir kollarla darp edildi

ÖHD ve Diyarbakır Barosu'nun Elazığ 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde yaşanan fiziki saldırıya ilişkin hazırladığı raporda, tutsakların demir kollarla darp edildiği belirtilerek, sorumlular hakkında etkin soruşturma yürütülmesi için çağrı yaptı.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Diyarbakır Barosu, Elazığ 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde 7 Ağustos'ta yaşanan saldırıya ilişkin rapor hazırladı.

Raporda, avukatların 9 Ağustos'ta hapishaneyi ziyaret ederek 5 tutsak/hükümlüyle görüştüğü kaydedildi.

Raporda, "Tutuklu/hükümlülerin 6 Ağustos 2023 tarihinden öncesinde E blok sağ koridorunda arama yapıldığı ancak fail olduğu belirtilen şahısların odasında arama yapılmadığı belirtilmiştir. Fail olduğu belirtilen tutuklu/hükümlü tarafından bir hafta öncesinde odalara seslenip hangi suç tipinden kimin yer aldığını öğrenmeye çalıştığı ifade edilmiştir" tespiti yer aldı.

'DEMİR KOL VE KESİCİ ALETLERLE TUTSAKLARA SALDIRILDI'
7 Ağustos tarihli olay raporda şöyle yer aldı: "Fail olduğu belirtilen tutuklu/hükümlü 6 Ağustos 2023 tarihinde gece saatlerinde kalp rahatsızlığı yaşaması üzerine, hastaneye sevk işlemi gerçekleştirildiği, tedaviden sonra cezaevine getirildiği, 7 Ağustos 2023, gece saat 03:00 sıralarında cezaevine odasına yerleştirilmek üzere getirilirken kendisine eşlik eden infaz koruma memurunu etkisiz hale getirildiği ve bulunduğu odaya kilitleyip üzerindeki tişörtü yırtacak şekilde zor kullanarak personelin üzerindeki kapıları açmaya yarayan demirkolu aldığı ve diğer odalara yöneldiğinin görüldüğü belirtilmiştir.

Fail olduğu belirtilen iki tutuklu/hükümlünün odanın kapısını açtığı ve E-sağ koridorda ilerlediği ve bağırarak 'ben derin devletim, yukarıdan izin aldım ben' dediği, bu esnada koridor kapılarının ve oda kapılarının kilitli olmamasından kaynaklı olarak demir kol ile rahatlıkla açılması sebebiyle diğer tutuklu/hükümlülerin oda kapılarının rahatlıkla açıldığı belirtilmiştir.   

Odaların sırası ile açılıp tutuklu/hükümlülere hakaret, tehdit ve fiziki saldırıda bulunulduğu, kapıları açmaya yarayan demir kol ve kesici aletlerle mağdur tutuklu/hükümlülere saldırdığı aktarılmıştır"

'OLAYI ÖNLEMEYE DÖNÜK MÜDAHALEDE BULUNULMADI'
Saldırıya uğrayan H.A, M.Y., Ş.Y , M.Ö ve soyismi öğrenilemeyen C. isimli tutuklu/hükümlülerin yoğun olarak darp edildiği, Ş.Y. isimli tutsağın rehin alındığı ve kasık bölgesinden yaralandığı, M.Y.'nin karnından derin bir şekilde yaralandığı, M.Ö.'nün baş bölgesinden yaralandığı kaydedildi.

Gece 03.00'te başlayan saldırının 1 saate yakın sürdüğü dile getirilen raporda, hapishane gardiyan ve askerlerin bu süreçte olayı önlemeye dönük hiçbir müdahalede bulunmadığı vurgulandı.

'BEN DERİN DEVLETİ TEMSİL EDİYORUM'
Rapor şöyle devam etti: "Heyet üyelerince E blok sağ koridorda bulunan görgü tanığı olan tutuklu/hükümlülerle görüşme yapılmıştır. Görüşme sırasında, tutuklu/hükümlülerce fail olduğu belirtilen tutuklu/hükümlülerin 'Ben öldür demeden öldürme', 'Kan kaybediyor, ölür şimdi', 'O devlet görünen devlet. Ben derin devleti temsil ediyorum', 'İnsanlar devlete ihanet ederler sadece hapis cezası mı olur bunun cezası?', 'Sen Ömer Halisdemir'e kaç kurşun sıktın?', Emniyetten sorumlu baş memurun sesi olduğunu düşündüğüm ses saldıran tutuklu/hükümlülere ' Size namusum ve şerefim üzerine yemin ediyorum teminat veriyorum, size herhangi bir şey olmayacak' , 'Biz devlete isyan etmiyoruz. Biz Ömer Halisdemir'in intikamını almak için buradayız.',  'Kahrolsun PKK Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti devleti' şeklinde sözlerin sarf edildiği ifade edilmiştir. Heyet üyelerince mağdur tutuklu/hükümlü H.A, Ş.Y , M.Ö isimli tutuklu/hükümlülerle görüşmek istenmesine karşın, hastanede tedavilerine devam edilmesinden kaynaklı görüşme yapılamamıştır."

SONUÇ VE ÖNERİLER
Raporun sonuç ve öneriler kısmında ise şunlara yer verildi:
"🔹Adli bir makam tarafından tutuklanan ya da mahkumiyetleri sonucu özgürlüğünden yoksun bırakılan kişilerin tutuldukları cezaevinde şiddet içerir eylemlere maruz bırakılması hususunda gerekli önleyici tedbirlerin alınması,
🔹5275 sayılı yasanın 23. Maddesi kapsamında, gözlem ve sınıflandırmanın, 24. Madde kapsamında gruplandırmanın tutuklu/hükümlülerin tehlikelilik hali gözetilerek yapılması,
🔹Fail olduğu belirtilen tutuklu/hükümlüler hakkında, mağdurların maddi ve manevi varlıklarına yönelik şiddet içerir fiziki ve sözlü saldırılarına karşı etkin bir ceza soruşturmasının yürütülmesi, kanuni tanımına uygun suç isnatları üzerinden yargılanmaları sağlanması,
🔹 Fail olduğu belirtilen tutuklu/hükümlünün hastaneden cezaevine sevki sonrasında odasına yerleştirilmesi sırasında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması, fail olduğu belirtilen tutuklu/hükümlülerin saldırıları sırasında ivedi bir şekilde gerekli müdahalede bulunulmaması hususunun araştırılarak, güvenlik önlemlerinin alınmaması ve gerekli ivedi müdahalede bulunulmadığının tespiti halinde sorumlular hakkında idari ve adli soruşturmanın yürütülmesi gerekir."