24 Eylül 2024 Salı

Dört koldan 1 Mayıs alanı Taksim'e yürüyüş

Taksim Meydanı bu yıl da işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs'a yasaklandı. Yasağa rağmen Taksim'e çıkmak isteyen devrimci örgütlere polis saldırdı. Çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı.

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs bu yıl koronavirüs salgını yasaklarına rağmen kutlanıyor. İstanbul'da 2013'den beri 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanması Valilik tarafından her yıl yasaklanıyor. Yasağa rağmen Taksim'e çıkmak isteyen devrimci örgütler her yıl olduğu gibi bu yılda oldu.

HALKEVLERİ
Halkevleri üyeleri Elmadağ yönünde toplanarak Taksim'e doğru sloganlarla yürüdü. Yürüyüşte "AKP yalan söylüyor, çarklar dönüyor, patronlar kazanıyor, yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm" yazılı pankart açılırken Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, şöyle konuştu: "Kadınların canına kasteden kadın düşmanların karşı yürüyoruz, emekçileri ölüme terk eden işçi düşmanı AKP iktidarına karşı yürüyoruz, elektrik şirketlerine destek açıklayıp halkı aç, yoksul ve pandemiyle baş başa bırakan halk düşmanı AKP'ye karşı yürüyoruz."

Daha sonra Halkevcilerin önü polis tarafından kesildi. Getirilen yasakların yasalara aykırı olduğunu, gerçekte pandemiyle mücadele için bir tam kapanma uygulanmadığını, 1 Mayıs'ta emeğin haklarını savunmak için Taksim'e gideceklerini söyleyen Halkevcilere izin vermeyen polis bir süre sonra saldırdı. Çok sayıda eylemci gözaltına alındı.

İTK VE EMEĞİN GÜCÜ
İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü üyesi işçiler "1 Mayıs alanı Taksim'dir" yazılı pankart açarak Tarlabaşı'ndan Taksim'e yürüyüşe geçti. Eyleme saldıran polis iki işçiyi gözaltına aldı.

SODAP VE GENÇLİK MECLİSLERİ
Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) ve Gençlik Meclisleri, Mecidiyeköy'de yürüyüş gerçekleştirdi. "Faşizmi yeneceğiz, Yaşasın 1 Mayıs" pankartı ile yürüyüş yapanlara polis saldırdı. Saldırıda 19 kişi gözaltına alındı. Eylem boyunca "Faşizme teslim olmayacağız" denilen konuşmalarda "Yaşasın 1 Mayıs", "İkizdere'den defol" sloganları atıldı.

GENÇLİK KOMİTELERİ
Gençlik Komiteleri, "Kampüsten sokağa biz kazanacağız!" şiarıyla 1 Mayıs eylemi gerçekleştirdi. "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın mücadelemiz" sloganı ile Osmanbey'den Taksim'e yürüyüşe geçen Gençlik Komiteleri'ne polis saldırdı. Saldırıda 15 kişi gözaltına alındı.

Gençlik Komiteleri "1 Mayıs yasaklanamaz, Taksim halka açılsın" sloganları ile Galatasaray Lisesi önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Galatasaray Meydanı önünde barikatları zorlayan Gençlik Komitelerine polis saldırdı. Galatasaray'da 10 kişi gözaltına alındı.

DEVRİMCİ ANARŞİST FEDERASYON
Devrimci Anarşist Federasyon (DAF) Kazancı Yokuşu'ndan Taksim'e yürüyüşe başladı. "Kavgadır 1 Mayıs" pankartı açan DAF, sloganlarla yürüdü. Polis, Kazancı Yokuşu'ndan Taksim'e yürüyüş gerçekleştiren DAF üyelerine saldırdı. Saldırada 9 kişi gözaltına alındı.

DAF üyeleri Mecidiyeköy'den Taksim'e "İsyan, devrim, anarşi" sloganıyla yürümek istedi. Devrimci Anarşist Federasyon üyeleri polisin saldırısıyla gözaltına alındı.

MÜCADELE BİRLİĞİ
Kazancı Yokuşu'ndan Taksim Meydanı'na "Taksim'de ısrar devrimde ısrardır" pankartıyla yürüyen Mücadele Birliği okurları polisin saldırısı ile gözaltına alındı!

DEVRİMCİ HAREKET VE DEVRİMCİ GENÇLİK DERNEKLERİ
Devrimci Hareket ve Devrimci Gençlik Dernekleri "Yaşasın 1 Mayıs" pankartıyla İstiklal’e çıktı. "Yaşasın 1 Mayıs", "Faşizme karşı omuz omuza", "Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz" sloganları atan 10 kişi işkenceyle gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar "Bize 1 Mayıs'ı yasaklayanlar ya kölelik koşullarında çalışacaksınız diyor" diye konuştu.