1 Ekim 2024 Salı

Diyarbakır'da kayıp yakınları Cemal Geren'in faillerini sordu

Kayıp yakınları ve İHD Diyarbakır Şubesi, 1991 yılında Cizre'de "Çalışmaya gidiyorum" deyip evden çıktıktan sonra kendisinden haber alınamayan ve 25 gün sonra cenazesi bulunan Cemal Geren'in faillerini sordu.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nin düzenlediği "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminin 598. haftası, internet üzerinde yayınlanan video ile gerçekleştirildi. Açıklamada, 10 Şubat 1991 yılında Şırnak'ın Cizre ilçesinde, "Çalışmaya gidiyorum" deyip evden çıktıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan ve 25 günün sonunda cenazesi çevre köyde bir tarlada bulunan Cemal Geren'in failleri soruldu.

BASKI, GÖÇ VE GÖZALTI
İHD yöneticilerinden Yakup Güven'in yaptığı açıklamada, Geren ailesinin yaşadığı Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı Çağlayan köyünün, 1990'ların başında koruculuğu kabul etmemeleri nedeniyle yakıldığını aktardı. Bunun üzerine ailenin, Cizre merkeze taşındığı bilgisini paylaşan Güven, "Ancak baskılar Cizre'de de devam etti. Ailenin büyük oğlu Mehmet Geren defalarca gözaltına alındı ve işkence gördü. İlçede görev yapan itirafçılar Abdülhakim Güven ve Bedran kod adlı Adem Yakin, Mehmet Geren'i Cizre'den ayrılması yönünde tehdit etti. Tehdit edilmesinin hemen ertesi günü, Mehmet Geren Cizre'yi terk ederek, eşiyle birlikte İstanbul'a yerleşti. Mehmet Geren, İstanbul'da tekrar gözaltına alındı ve 12 gün boyunca kendisinden hiç haber alınamadı. O sırada oğullarını ziyaret etmek için geldikleri İstanbul'da olan ailesi, Mehmet Geren'i sormak için karakola gitti. Kendilerine önce Mehmet'in orada olmadığı söyleyen karakol yetkilileri, daha sonra gözaltında olduğuna dair aileyi bilgilendirdi. 12 gün sonunda serbest bırakılan Mehmet Geren, İstanbul'dan ayrılarak Malatya'ya taşındı. Malatya'da birkaç yıl kaldıktan sonra tekrar gözaltına alındı ve işkence gördü. Bu olaydan sonra ailesiyle birlikte tekrar İstanbul'a gitti. Bu dönemde Mehmet Geren'in annesi, babası ve kardeşi Cemal Geren hala Cizre'de oturuyorlardı. Cizre'de iken 'Çalışmaya gidiyorum' diyen Cemal Geren'den haber alınmaması üzerine ailesi, Cemal'in gidebileceğini düşündükleri arkadaşları ve akrabalarını aramaya başladı. Ancak 25 gün boyunca Cemal'den hiçbir haber alınamadı" diye konuştu.

25 GÜN SONRA CENAZESİ BULUNDU
Cemal Geren'in kayboluşunun 25. gününde ilçenin civar köylerden bir kişinin tarlasının yakınında bir cenaze bulduğunu ve polis merkezine bildirdiğini ifade eden Güven, "Polis Merkezi yetkilileri cesedi bulan köylülere, bir çukur kazıp cesedi içine atmasını söylemiş ancak cesedin üzerinden çıkan nüfus cüzdanından Cemal Geren'in olduğu anlaşılmış. Ancak köylülerden Geren ailesini tanıyanlar bir battaniyeye sararak hastaneye getirmişlerdi. Cemal Geren'in cenazesi hastanede ailesine teslim edildi. Aile, o dönemde korktukları için hiçbir hukuki girişimde bulunamadı" ifadelerini kullandı.