1 Ekim 2024 Salı

Diyarbakır'da hastaneler doldu: 2 günde 20 sağlıkçı Covid-19'a yakalandı

Koronavirüs vakalarının artış gösterdiği Diyarbakır'da, 370 kişinin günlük tedavi gördüğü pandemi hastaneleri doldu taştı. Kentte son 2 günde 20 sağlık çalışanının testi pozitif çıktı. 

Koronavirüs vakalarının hızla arttığı kentlerin başında gelen Diyarbakır'da, her gün 100'ü aşkın kişinin virüse yakalandığı belirtiliyor. Kentte Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 180, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde 70, Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi'nde 75, özel ve ilçe hastanelerinde ise 50 olmak üzere günlük 370 hasta tedavi altında tutuluyor. Vaka sayısının artışıyla birlikte kentte pandemi hizmeti veren tüm hastanelerin dolduğu belirtildi.

'2 GÜNDE 20 SAĞLIKÇI ENFEKTE OLDU'
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, sürecin başından bugüne kadar bilgilerine ulaşabildikleri sağlık çalışanı sayısının Diyarbakır'da 285 olduğunu kaydetti. Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde son 2 günde 20, son bir haftada ise toplam 30'ü aşkın sağlık emekçisinin enfekte olduğunu belirten Güldiken, “Özellikle son haftalarda artan bu durumun en temel sebebi 1 Haziran itibari ile yürürlüğe giren mevcut bakanlık yönetmelikleri ve 'normalleşme'dir. Covid-19 servisinde çalışanlara izolasyon izni verilmemesi bu süreci tetiklemiştir. Covid-19 birimi ve yoğun bakımında çalıştıktan sonra karantina uygulanmadan başka servislere görevlendirme yapılmasının sonucudur. Biz, bu çalışma şeklinin hem sağlıkçıların hem de toplumun sağlığını tehlikeye attığını defalarca dile getirdik. Yine özellikle bu süreçte sağlık emekçilerinin sayısının arttırılması gerektiğini söylerken, bu süreci öngören bir noktadan yaklaşmıştık ve bugün gelinen noktada haklı çıktığımız aşikârdır. Hastanelerde her gün yeni arkadaşlarımız enfekte olurken bakanlık üç maymunu oynamamalı ve sorumluluğunu yerine getirmelidir” ifadelerini kullandı.

'COVİD-19 BİRİMLERİ DOLDU'
Güldiken, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 9 katına ek olarak Genel Yoğun Bakım katıyla birlikte toplam 10 katı, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'nin 7 katı, Kalp Hastanesi'nin 4 katının Covid-19 birimi olarak kullanıldığını belirterek, bu hastanelerdeki birimlerin dolduğunu söyledi.

'GERÇEK RAKAMLARI NEDEN PAYLAŞMIYORSUNUZ?'
Yetkililere seslenen Güldiken, şöyle devam etti: “Neden gerçek rakamları kamuoyuyla paylaşmıyorsunuz, Sermaye sahiplerinden mi çekiniyorsunuz? Gerçek rakamların ilk günden itibaren şeffaf bir şekilde paylaşılmasına yönelik talep ve önerilerimizi görmezden gelmeseydiniz halk bu kadar rahat davranır mıydı? Vaka sayısı bu kadar artar mıydı? Pandemi sürecini hala kontrol edebildiğinizi düşünüyor musunuz? Yoksa toplumu sürü bağışıklığına mı terk ettiniz?”