20 Eylül 2024 Cuma

Diyarbakır'da Dr. Esen'e şiddet protesto edildi

Dicle Üniversitesi Dermatoloji Polikliniği önünde bir araya gelen sağlık örgütleri, Dr. Mustafa Esen'e yapılan saldırıyı kınayarak, "Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası"nın çıkarılmasını istedi.
Diyarbakır Tabip Odası, SES, Diyarbakır Dişhekimleri Odası, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Asistan Birliği, Dicle Üniversitesi Dermatoloji Polikliniği'nde saldırıya uğrayan Dr. Mustafa Esen ile dayanışmak ve saldırıyı kınamak için hastanenin poliklinikleri önünde basın açıklaması yaptı.
 
'YAŞATIRKEN ÖLMEK İSTEMİYORUZ'
 
Eylemde, "Sağlıkta şiddet politiktir", "Êdî bes e", "Sağlıkta şiddet sona ersin" yazılı pankart ve dövizler taşındı. Eylemde konuşan Türk Tabipler Odası Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, daha önce şiddeti tanımlayarak çözüm önerilerini sunduklarını belirterek, Dr. Esen'e yönelik saldırıyı kınadı. "Yaşatırken ölmek istemiyoruz" diyen Yerlikaya, şiddet ortamında bir arkadaşlarını kaybetmek istemediklerini dile getirdi.
 
Mevcut sağlık politikalarının yarattığı çarpıklığın, sağlık emekçileri ve hasta yakınlarını karşı karşıya getirdiğine dikkat çeken Yerlikaya, "İktidarın bu sorunun üzerine gitmek yerine her fırsatta sağlık emekçilerini hedef göstermesi sağlıkta şiddeti arttırmıştır. Sağlık Bakanlığı, sağlık örgütleri ve sağlık emekçilerinin önerilerini kabul etmemiş, bugün geldiğimiz duruma zemin hazırlamıştır. Daha önce kaybettiğimiz sağlık emekçilerinden ve ülkenin her yerinden gelen beyaz kodlardan (güvenlik uyarı sistemi) ders alınmamıştır. Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet vakası yaşanmaktadır. Hastaneler her an bir arkadaşımızı daha kaybedebileceğimiz bir kaos ortamına dönüşmüştür" dedi.
 
'ETKİLİ ÖNLEMLER ALINMAMIŞTIR'
 
Ardından konuşan Dr. Mustafa Kaya ise kamu idaresinin yeterli güvenliği sağlamadığını belirterek, "Kamu idaresi, bu kadar kısa sürede, bu denli sık yaralanmalara sebep olan saldırılara karşı sağlık emekçilerinin güvenliğini sağlamak adına yeterli, etkili ve caydırıcı önlemler almamıştır. Bu durum bizlerin can güvenliğini tehdit etmeye devam ederken, sağlık hizmet sunumunu da sürdürülebilir olmaktan çıkarmıştır" diye konuştu.
 
'SORUN YÖNETİM ANLAYIŞI'
 
Sağlık emekçilerinin sorunlu yönetim anlayışının kurbanı haline getirildiğini ifade eden Kaya, şunları söyledi: "Son 2 ayda Dicle Üniversitesi'nden gelen sağlıkta şiddet haberlerinin, ülkenin geri kalanından bariz şekilde fazla olduğu görülmektedir. Bu sorun, hastanemizin yönetim anlayışı özelinde tartışılmalıdır. Daha önce defalarca şiddet olayı yaşanmasına rağmen yeterli ve etkili güvenlik önlemi alınmamıştır. Hastanemizin fiziki yapısı, bir buçuk milyon insanın yaşadığı Diyarbakır'ın 3. basamak sağlık kuruluşu olma iddiasını taşımamaktadır. Polikliniklerdeki kalabalık ve düzensizlik, medya-iktidar eliyle kışkırtılmış olan hasta ve hasta yakınlarını sağlık emekçilerine yöneltmektedir. Israrla karşı çıkılmasına rağmen kiosklar (muayene odasının kapısındaki dijital ekran) kaldırılmamış, polikliniklerde kota sistemi getirilmemiş, aksine, randevulu olsun olmasın bütün hastaların bakılması yönünde bir politika izlenmiştir. Dr. Mustafa Esen arkadaşımızın saldırıya uğradığı gün Dermatoloji Polikliniğine 147 hasta girişi olmuştur. Mesai süresi içerisinde bu kadar hastanın bakılabilmesi mümkün değildir, her şeyden önemlisi, etik değildir. Bu durum sağlıkçılarla hizmet alanları karşı karşıya getirmektedir. Süregelen ve düzeltilmeyen güvenlik zaafı ortamında sağlık emekçileri, sorunlu yönetim anlayışının kurbanı haline gelmiştir." 
 
'SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI ÇIKARILSIN'
 
Sağlıkta şiddeti önleme yasası çıkarılması gerektiğini belirten Kaya, "Bizler mesleğimizi icra ederken hastalarımıza yeterli süre ayırmak ve güvenli ortamlarda çalışmak istiyoruz. Bu kadar açık şekilde gelen şiddet dalgasında bir arkadaşımızı daha kaybetmek istemiyoruz. Bu nedenle, daha önce de yaptığımız önerileri bir kez daha tekrarlıyoruz: Türk Tabipleri Birliği'nin defalarca dile getirdiği Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasasının bir an önce çıkarılarak şiddet uygulayanlara hapis cezasının yasallaşması sağlanmalıdır. Çarpıtılmış sağlık anlayışıyla sağlık emekçisi ve hasta yakınlarını karşı karşıya getiren politikalardan vazgeçilmelidir. Sağlık kuruluşlarında çalışma arkadaşlarımızın güvenliğinin sağlanması için caydırıcı, önleyici ve gerçekçi önlemler bir an önce hayata geçirilmelidir" şeklinde konuştu.
 
'KOTALI SİSTEME GEÇİLSİN'
 
Yapılması gerekenleri anlatan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dicle Üniversitesi Hastanesi özelinde, bu fiziki şartlarla bu sayıda hastanın bakılamayacağı aşikardır. Polikliniklerde ve acil serviste güvenlik önlemleri arttırılmalı, bir an önce randevulu-kotalı sisteme geçilmelidir. Bu uyarılarımızın ve önerilerimizin hayati önem arz ettiğini tekrarlıyoruz. Ölmek istemiyoruz. Yaralanmak, hakaretlere maruz kalmak istemiyoruz. Bu şartlarda çalışmak istemiyoruz. Sağlıkta şiddetin önlenebileceğini, hekim-hasta ilişkisinin normal haline dönebileceğini düşünüyoruz. Toplumsal sorunlarda olduğu gibi sağlık alanında yaşanan sorunlarda da şiddetin yöntem olmayacağını biliyoruz. Başta hekim arkadaşımıza ve tüm sağlık emekçilerine geçmiş olsun diyoruz. Önerilerimizin ve taleplerimizin takipçisi olacağımızı, bunun için mücadele edeceğimizi tekrarlıyoruz."
 
DR. ESEN: SALDIRIYA UĞRADIM
 
Şiddete maruz kalan Dr. Mustafa Esen de yaşadığı olayı anlattı. Esen, "Hastayı muayene ederken, kendisi verilen sağlık hizmetinden tatmin olamadı, hakaret ve tehditler etmeye başladı. Bunları hak etmediğimizi belirttim, yüksek sesin duyulmasıyla güvenlik görevleri geldi. Odanın kapısında güvenlik görevlilerinin bulunduğu sırada üzerime yürüyerek bana yumruk attı, dudağım patladı. Çıkan arbede sırasında iki kez yere düştüm. Bizim verdiğimiz hizmeti beğenmeme hakları var. Buna yasal haklarını kullanarak itirazda bulunabilirler, Hastanenin Başhekimliğe başvurabilirler. Görevimizi yaparken hakaret, tehdit ve saldırılara maruz kalmak istemiyoruz" dedi.
 
Esen, yaşanan şiddet olayının tek taraflı olarak bazı basın yayın organlarında yer almasını da eleştirdi.