22 Eylül 2024 Pazar

Diyarbakır ve Batman'da kayıplar için eylem

Diyarbakır'da Cüneyt Aydınlar'ın, Batman'da ise Zeynel Kürsep'in akıbetinin sorulduğu eylemlerde, kaç sene geçerse geçsin kayıplar için mücadelenin süreceği kaydedildi. 

"Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla Diyarbakır ve Batman'da gerçekleşen eylemlerde Cüneyt Aydınlar ve Zeynel Kürsep'in akıbeti soruldu. 

DİYARBAKIR
İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkında bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde 786. kez bir araya geldi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Doğan Hatun ve Amed Milletvekili Adalet Kaya da katıldı 

Açıklama öncesi konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin, mesele Kürt olunca tutumun kaybettirme ve öldürme olduğunu belirterek, "Buna karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.

Daha sonra Aydınlar'ın hikayesini okuyan Fırat Akdeniz, 20 Şubat 1994 tarihinde gözaltına alınan Aydınlar'ın, 7 gün kayıt dışı gözaltında tutulduğunu, görgü tanıklarına rağmen gözaltında olduğunun reddedildiğini hatırlattı. Cüneyt Aydınlar'ın birlikte gözaltında tutulduğu 14 kişi tutuklanıp hapishaneye gönderildiğini söyleyen Akdeniz, "Bu kişiler 17 Mart 1994 tarihinde avukatları aracılığıyla kamuoyuna yaptıkları açıklamada, Cüneyt Aydınlar'ın 20 Şubat 1994 tarihinde gözaltına alındığını ve onu 2 Mart 1994 tarihine kadar gözaltında gördüklerini söylediler. Ağır işkence gören Cüneyt'in 2 Mart 1994 tarihinde, kendisine  'Ölmeye hazır mısın? Ölmeye gidiyorsun!' diyen altı polis tarafından sürüklenerek bulunduğu hücreden çıkarıldığını ve kendisini bir daha görmediklerini açıkladılar" dedi.

Akdeniz, şöyle devam etti: "Ailenin başvurusu üzerine İHD avukatları olayı araştırdı ve 25 Mart 1994 tarihinde İHD İstanbul Şubesi bir basın açıklaması yaparak Terörle Mücadele Şubesinin gözaltına aldığını kabul ettiği Cüneyt Aydınlar'ı kaybettiğini duyurdu ve İçişleri Bakanlığı tarafından konuyla ilgili açıklama yapılmasını talep etti. Ailenin ve İHD'nin tüm girişimleri sonuçsuz kaldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü polislerin beyanı dışında hiçbir dayanağı olmayan 'Cüneyt Aydınlar'ın yer gösterme esnasında ellerinden kaçtığı' iddiasını sürdürdü. Cumhuriyet savcısı olayı soruşturmak yerine polisin firar senaryosunu esas alarak Cüneyt hakkında yakalama kararı çıkardı. Hâkim, polislerin ifadelerini esas alarak haklarında beraat kararı verdi. Cumhuriyet savcısı zaman aşımını gerekçe gösterip şüpheliler hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verdi."

BATMAN
Batman'da da Gülistan Caddesindeki İnsan Hakları Anıtı önünde 622. kayıplar eylemi gerçekleşti. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" yazılı pankart ile kayıpların fotoğrafının açıldığı eyleme, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk,  DEM Parti Batman Milletvekilli Zeynep Oduncu, DEM Parti Belediye Eşbaşkan Adayı Gülistan Sönük, TJA, Barış Anneleri Meclisi, Emek ve Demokrasi Platformu, DEM Parti, DBP, ÖHD, Èlih Barosu yöneticileri ile kayıp yakınları katıldı.

Eylemde, 24 Mart 1994 yılında Batman'da kaçırıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Zeynel Kürsep'in akıbeti soruldu.

Açıklama İHD Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi, sonuç alınıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

Açıklama oturma eylemiyle son buldu.