24 Eylül 2024 Salı

Diyarbakır Barosu'dan polisler hakkında suç duyurusu

Diyarbakır Barosu eski başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesine ilişkin 174 haftadır oturma eylemi yapıyor. Bu hafta ki eylemde, tecride karşı açlık grevinde olan tutsakların ailelerine yönelik polis şiddeti kınandı. Diyarbakır Barosu, öldürülen başkanları Tahir Elçi’nin faillerinin bulunması için 174 haftadır adalet talebini yükseltiyor. Avukatlar, açlık grevindeki tutsakların taleplerine dikkat çekmek amacıyla eylem yapan annelerin maruz kaldığı polis şiddetine ilişkin savcılığa suç duyurusunda bulundu.
 
Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Habibe Danışman Deyar, açlık grevindeki çocukları için eylem yapan tutsak yakınlarına yönelik polis şiddetine dikkat çekti. Kızıltepe, Gebze Hapishanesi, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi önünde yaşanan saldırıların ardından son olarak Koşuyolu Parkı’nda annelere dönük polis şiddetine tanık olduklarını belirten Deyar, Diyarbakır Barosu üyeleri olarak barışçıl gösteri hakkına yönelen her türlü şiddeti reddettiklerini söyledi.
 
Hapishanelerde 177 gündür devam eden ve 1 Mart 2019 tarihi itibariyle katılımın 3 bin mahpusa ulaştığı açlık grevlerinin kritik aşamayı geçtiğini vurgulayan Deyar, "30 Nisan itibariyle 15 mahpus, açlık grevlerini ‘ölüm orucu’na dönüştürmüştür. Açlık grevinde geçirilen 177 günün sonunda eylemin ölüm orucuna dönüşmesi, kritik eşiğin geçildiğinin göstergesidir" dedi. 
 
"Açlık grevi olgusunun ulusal ve uluslararası hukukta farklı yaklaşımlar olsa da bu anlamda haklı, meşru ve yasal zeminde yer bulan her talep, Adalet Bakanlığı’nca dinlenmeli ve derhal çözüm odaklı adımlar atılmalıdır" diyen Deyar, Diyarbakır Barosu olarak bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarını ifade etti.
 
Ayrıca, Tahir Elçi’nin katledilmesinin üzerinden 174 hafta geçmesine rağmen soruşturma dosyasında somut gerçeğe yönelik hiçbir işlem yapılmadığını ifade eden Deyar, yine öldürülen başkanlarının ideallerini yaşatmak üzere kurulan Tahir Elçi Vakfı’na da insan hakları mücadelesinde başarılar diledi.