1 Ekim 2024 Salı

DİSK-AR'dan TÜİK'e çağrı: Gerçek enflasyonu açıkla

TÜİK'in mayıs ayı ve yıllık enflasyona ilişkin bugün yaptığı açıklamaya DİSK-AR tepki gösterdi. Resmi enflasyonun inandırıcı olmadığı vurgulanarak, "TÜİK'in yapması gereken şeffaf olmak ve halkın gerçek enflasyonu açıklamaktır. TÜİK'i derhal madde fiyat listesini açıklamaya çağırıyoruz" denildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) gerçeklerden uzak bir enflasyon verisi daha açıkladı. ENAG'ın yüzde 160.76 olarak açıkladığı enflasyon verisini TÜİK yüzde 73.50 olarak duyurdu.

TÜİK'in açıkladığı verilere tepki gösteren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), gerçek verileri açıklama çağrısında bulundu.

Ücret ve maaş zamlarının yapılacağı Temmuz 2022 öncesinde düşük enflasyon açıklanmasının şaibeli olduğuna vurgu yapan DİSK-AR, TÜİK'in madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesinde karatmaya gittiğini belirtti.

TÜİK MADDE SEPETİNİ AÇIKLAMIYOR
TÜİK'in 2003 yılından bu yana açıkladığı 400'ü aşkın mal ve hizmetten oluşan madde sepeti ve ortalama madde fiyat listesini Mayıs 2022 itibariyle açıklamayacağını belirten DİSK-AR, "Böylece fiyat artışlarının madde bazında izlenmesi mümkün olamamakta, bir ürünün önceki dönemler ile güncel fiyatlar karşılaştırılamamaktadır" dedi.

TÜİK'in enflasyon hesabında dikkate alınan madde fiyat listesini açıklamaktan vazgeçmesinin fiyatların karartılması anlamına geldiğine vurgu yapan DİSK-AR, "TÜİK'in daha detaylı madde fiyat listeleri açıklaması gerekirken var olan madde fiyat listesini açıklamaması TÜİK verileri hakkındaki kuşkuları artırdı" diye belirtti.

ÜCRET ARTIŞLARI DÜŞÜK TUTULACAK
Haziran ayında açıklanan enflasyonun düşük çıkmasının başka soru işaretlerine de yol açtığına işaret eden DİSK-AR'ın açıklamasında, "Temmuz 2022'de ücretler, maaşlar ve emekli aylıkları enflasyona göre artırılacak.  Enflasyonun düşük hesaplanması milyonlarca çalışanın düşük zam almasına yol açacak. TÜİK enflasyonu düşük açıklayarak ve fiyatları karartarak ciddi bir hata yapıyor. Halkın yoksullaşmasına yol açıyor. TÜİK Temmuz 2022 öncesinde şeffaflığı daha da artırması gerekirken madde fiyat listesini açıklamayarak üzerindeki şaibeyi daha da artırmıştır" ifadelerine yer verdi.

TÜİK'in başkan ve başkan yardımcılarının, yönetim kadrolarının hükümet müdahalesiyle sık sık değiştirilerek kurum üzerinde siyasi baskı kurulduğunu kaydeden DİSK-AR, TÜİK'e şu çağrıda bulundu: "TÜİK'in yapması gereken şeffaf olmak ve halkın gerçek enflasyonunu açıklamaktır. TÜİK'i derhal madde fiyat listesini açıklamaya çağırıyoruz."