1 Ekim 2024 Salı

Diş hekimlerinden kontenjan uyarısı

Ankara Dişhekimler Odası, YÖK'ün diş hekimliği kontenjanını artırmasına tepki göstererek "Önlem alınmaz ise önümüzdeki 10 yıl içerisinde işsiz sağlık meslek çalışanlarının, mesleğinin dışında başka alanlarda çalışmak zorunda kalması kaçınılmaz olacaktır" diye belirtti.

Ankara Dişhekimler Odası, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) diş hekimliği kontenjanını artırmasına, "2005 yılında 960 olan kontenjan, 2020'de KKTC ile birlikte 8 bine yaklaşmıştır. Bu durum sürdürülemez bir noktaya gelmiştir. Önlem alınmaz ise önümüzdeki 10 yıl içerisinde işsiz sağlık meslek çalışanlarının, mesleğinin dışında başka alanlarda çalışmak zorunda kalması kaçınılmaz olacaktır" diye tepki gösterdi.

Türkiye'de 2012 yılında 19 olan diş hekimliği fakültesi sayısı bugün 97'ye çıktığının altını çizen Oda, yeterli öğretim elemanı ve teknik altyapısı olmayan fakültelerde eğitim verildiğini ifade ederek, şunları açıkladı:
"Müfredatları güncellikten uzak, laboratuvarları yetersiz, kütüphaneleri fakir ve en önemlisi üniversite geleneğinden yoksun açılan niteliksiz fakültelerde ve arttırılan kontenjanlarla yeterince eğitim almadan mezun olmuş meslektaşlarımızla Toplumun Sağlık Kriterlerinin düzeltilemeyeceğini bir kez daha dile getiriyoruz. Sürdürülemez diye açıklamalarını yaptığımız bu durum hem ülke kaynaklarının kötüye kullanılmasıdır hem de yaşam hakkının temel öğelerinden sağlık hakkının kötü ortam hazırlayıcısıdır. Hekim sayısının kontrolsüz artması toplumdaki sağlık mesleği algısında değer kaybı oluşturmaktadır.

"Hiçbir hazırlık yapılmadan, plansızca, siyasi rant için açılan, teknik altyapısı yetersiz fakülteler bir an önce kapatılmalıdır.Var olan fakülte kontenjanları azaltılmalıdır. Fakülteler kurulmadan önce meslek örgütleri ve akademiden görüş alınmalıdır. Öğretim üyesi eksikliği tamamlanmadan fakülteler açılmamalıdır. Fakültelerin müfredatları evrensel standartlarda, laboratuvarları ve kütüphaneleri ise taleplere yanıt verecek yeterlilikte olmalıdır. Aksi takdirde meslektaşlarımızın geleceğini planlamak mümkün olmayacak ve işsizlik kaçınılmaz olacaktır."