1 Ekim 2024 Salı

'Direniş hakikati söyleme cesaretidir'

Geleceğin Türkiyesi için hafıza, hakikat, hesaplaşma" konulu panelde hakikatin ortaya çıkması için geçmişle yüzleşmek gerektiği kaydedildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) tarafından "Geleceğin Türkiye'si için hafıza, hakikat, hesaplaşma" konulu konferans düzenliyor. Konferans salonuna Cumartesi Anneleri, Çorlu Tren Kazası, Soma Katliamı, Gezi Direnişi, RoboskÎ Katliamı, Suruç ve 10 Ekim Katliamları, Tahir Elçi, Hrant Dink, Emine Şenyaşar'ın fotoğraflarının yer aldığı pankartlar asıldı.

TÜRMEN: HAKİKATİN ORTAYA ÇIKMASI İÇİN HAFIZA LAZIM
Tüm gün sürecek konferansın açılışını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen gerçekleştirdi. Aranılan şeyin toplumsal uzlaşı olduğunu ifade eden Türmen, "adalet" olgusuna dair konuştu. Adaletin sağlanması için hakikatin ortaya çıkması gerektiğini dile getiren Türmen, "Hakikat olmadan adalet de olmaz. Hakikatin ortaya çıkması için hafıza lazım. Bu üçlü arasında varacağımız hedef toplumsal uzlaşıdır. Herkesin bilmesi lazım ki geçmişimizden kolay kolay kurtulamayız. Geçmişimiz bugünümüzdür. Geçmişimiz geleceğimizdir. Doğru bir geçmişle çocuklarımıza doğru bir gelecek veririz. Geçmişi unutuyorsak, çocuklarımıza doğru bir gelecek veremeyeceğiz" dedi.

'TOPLUMSAL BARIŞ İÇİN ADALETİ CEZASIZLIK YERİNE KOYMALIYIZ'
Türkiye'deki problemin geçmişle barışmama olduğunun altını çizen Türmen, "Bugünümüzle de barışamıyoruz. Bugünle barışmak için geçmişle barışmamız lazım. Geçmişimizi inkar ederek, yaşayabiliriz. Biz Ermenileri kesmedik, onlar bizi kesti. Kürtler bizim kardeşimizdir, canımızdır ama sadece devlete bağlı asimile olmuş Kürtleri severiz, diyerek yaşamamız mümkündür. Bu geçmişi inkardır. Geçmişimizi inkar yerine hakikati, cezasızlık yerine adaleti koyamadığımız sürece toplumsal barışı sağlayamayız. Toplumsal barış için adaleti cezasızlık yerine koymamız lazım, hakikati ortaya çıkarmanız lazım" ifadelerini kullandı.

'MÜCADELE ADALETİN GERÇEKLEŞMESİYLE MÜMKÜNDÜR'
Türmen, direnişin hakikati söylemeye cesaret edebilmek olduğunu dile getirdi ve şöyle devam etti: "Hakikatin üzerine gitmemiz lazım. Türkiye'deki bir başka mesele cezasızlık. Bu problemin boyutlarını AİHM kararlarında görüyorsunuz. Cezasızlıkla ilgili bir yığın karar vardır. Suça teşvik etmektir. Cezasızlık yargının suça ortak olduğu anlamı taşır. Gezi'de öldürülenlere ne oldu? Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz… Berkin Elvan iddianamesinde suçlu Berkin Elvan'dır. Cezasızlık Türkiye'de adaleti kemirmektedir. Roboskî'ye ne oldu? Cezasızlıkla mücadele aynı zamanda adaletin gerçekleşmesiyle mümkündür."

Konferans ailelerin konuşmalarıyla devam ediyor.