19 Eylül 2024 Perşembe

Dina davası yine ertelendi

Karabük'te Gabonlu Dina'nın katledilmesine ilişkin davanın 4. duruşması görüldü. Dina'nın avukatları mahkemede bir kez daha sürecin başından beri olayın sadece Filyos çayından ibaret olmadığını anlattıklarını belirtti. Dina'nın avukatları keşif talebini yineledi, Dursun Acar'ın cezalandırılmasını istedi. 

Karabük'te şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga'nın, kateldilmesine ilişkin açılan davanın dördüncü duruşması görüldü. Karabük Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tayin nedeniyle mahkeme heyeti de değişti. Dina'nın ailesi, taraf avukatları ve davayı takip eden grup üyeleri hazır bulundu. Tutuklu fail Dursun Acar duruşmaya  Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, her üç duruşmada da olduğu gibi Dina'nın avukatlığını üstlenen feminist avukatların taleplerinin neredeyse tamamı mahkemece kabul edilmedi. Bazı detaylar dosyaya dahil edilmedi.

'TEK DİLEĞİMİZ ADALET YERİNİ BULSUN'
Söz alan Dina'nın annesi Jessica Sandra Makemba Panga, “Benim tek bir kızım vardı, buraya okumak için geldi ve öldürüldü. Adalet istiyoruz.  Bodrumdaki saç tellerinden haberimiz var. Tek dileğimiz adaletin yerini bulması" dedi.

Duruşmada konuşan Feminist Avukatlardan Gülyeter Aktepe, “Sanığın oradaki kişilerle bir bağlantısı olduğunu düşünüyoruz ve dinlenmesi gereken tanıkların ifadeleri alınmadı" ifadelerini kullandı.

TALEPLER YİNELENDİ
Dina'nın avukatı Adalet Aktepe, savunmasında şunları kaydetti: "Sürecin başından itibaren olayın Filyos çayından ibaret olmadığını anlatıyoruz. Biz ilk celseden beri Dina'nın 2 kişi tarafından sürüklenerek çekildiği, duvardan atladığı ve yalın ayak çıktığı bodrum katında yaşananların Filyos çayında gerçekleşen eylem dışında tutulamayacağını ilettik. Bunu daha önce de mahkeme heyetine sunduk ama reddedildi. Keşif talebini yineliyoruz. Daha önce tanık olarak dinlenilmesini istediğimiz tanıklar mevcut. Onların dinlenilmesini istiyoruz. Dina'nın gece saati ıssız bir yolda, araçtan kaçmak istemesi bizce sanık Dursun Acar'ın Dina'yı taciz etmesinden kaynaklıdır. Dina'nın araçtan çıktıktan sonra Acar'ın cinsel isteklerini devam ettirdiği ve bunun ortaya çıkmaması için Dina'yı suya ittiği kanaatindeyiz. Dursun Acar'ın cezalandırılmasını talep ediyoruz."

'YENİDEN KEŞİF YAPILMASINI İSTİYORUZ'
Dina'nın avukatlarından Berfin Karaçam da "Mahkemede esasa ilişkin katkıda bulunacağını düşündüğümüz Samet Çelebi ve Yunus Cebeci'nin yeniden dinlenmesini talep ediyoruz. Ara kararla verilen keşif kararının bize bildirilmemesine karşın, keşif sırasında sanık avukatlarının bulunmasına karşı çıkıyoruz. Yeniden keşif yapılmasını ve bunun bize de bildirmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

DURUŞMA EKİM AYINA ERTELENDİ
Mahkeme kararını açıkladı. Dursun Acar'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma 18 Ekim saat 14.00'e ertelendi.

'ERKEKLERİ CESARETLENDİREN ŞEY CEZASIZLIK'
Duruşma sonrasında adliye önünde açıklama yapan Dina İçin Feministler ve Feminist Avukatlar, "adalet" vurgusu yaptı. Açıklamada şöyle denildi: "Bizler biliyoruz ki erkek şiddeti nefret cinayetleri asla münferit değil. Bugün Dina için adalet diye buluştuk. Erkekleri cesaretlendiren şey cezasızlık. Biz Dina'yı öldürenlerin mutlaka cezalandırılmasını ve gerçeğin açığa çıkartılmasını istiyoruz."