24 Eylül 2024 Salı

Dikmece halkıyla dayanışma eylemleri: Sermaye elini çek

Dikmecen halkının 13 gündür zeytinlikleri için direnişiyle kentlerde dayanışma eylemleri düzenlendi. On binlerce insanın katledildiği depremlere devletin Antakya halkının en temel ve insani ihtiyaçlarını dahi karşılamadığı hatırlatılan eylemlerde, "Sermay elini Dikmece'den çek" denildi. 

Antakya'nın Dikmece Mahallesi'nde zeytinlik alana yapılması planlanan TOKİ konutlarına Dikmece halkının direnişi 13. gününde. Direnişe destek veren çok sayıda doğa savunucusu birçok kentte düzenledikleri eylemlere Dikmece'yi savunacaklarının altını çizdi.

ANTAKYA

Antakya Kuyucak Mahallesinde kurulan çadırda direniş sürüyor. Halkın direniş çadırını bugün Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonu üyeleri ziyaret etti. Burada konuşanlar kazanacaklarını ve zeytinliklerine sahip çıkacaklarını belirtti.

İSTANBUL

"Sermaye Dikmece'den elini çek" şiarıyla EHP, Devrimci Hareket, Proleter Devrimci Duruş, HDP, TÖP, Kuzey Ormanları Savunması, Halkevi, Validebağ Savunması, Gazhane Çevre Gönüllüleri, Yeryüzü Ekoloji Kolektifi, Mor Dayanışma, Doğanın Çocukları Kadıköy'deki Süreyya Operası önünde eylem yaptı. 

Eylemde, "Jandarma saldırısı, provokatif söylemler, hedef göstermelere rağmen sürekli direnen ve yaşam alanlarına, ağacına, zeytinine sahip çıkan Dikmece halkının yanında olduğumuzu göstermek için bir araya geldik. İklim krizinin dehşet verici günlerini yaşadığımız bugünlere, sermaye saldırılarının en azgın saldırıları eşlik ediyor. Halk ise tıpkı Akbelen'de ve Cudi'de, Dikmece'de olduğu gibi bu saldırılara direniyor. Bu mücadele sermaye ile halk, yaşam ile yok oluş arasındadır. Dikmece halkının haklı mücadelesinin yanındayız. Diren Dikmece …..seninle. Yaşasın ekoloji mücadelemiz" denildi.

MERSİN

Mersinli doğa savunucuları, Özgecan Aslan Meydanında yaptığı açıklamada "Sermaye elini Dikmece'den çek" pankartı ve "Hatay'ın suyu yok", "Dikmece halkındır" dövizleri taşıdı.

Açıklamaya Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan ve HDP Mersin il Örgütü de destek verdi. Açıklamayı okuyan İrem Serin, ülkenin dört bir yanının maden sahaları ve savaş için yok edildiğini belirtti. Tüm bu yıkımlara Dikmece zeytinliklerinin ve yaşam alanlarının da eklenmeye çalışıldığını ifade eden Serin, "Depremlerde en büyük yıkımı yaşayan Hatay’da deprem konutlarının ihalesinin depremden kısa bir süre sonra yapıldığı sonradan ortaya çıkmıştı. Bu ihalelerle deprem rantı yağmacı inşaat şirketleri arasında paylaştırılmıştı" dedi.

Serin, "İlk günlerde temel barınma ihtiyacı, sonrasında diğer temel ihtiyaçlar, içme suyu... Sonrasında süreklileşmiş ve hiçbir önlem alınmayan yıkımlar, yaşam alanlarının etrafına yığılan molozlar, asbest ve kirleticilerin serbestçe toprağa, suya, havaya karıştırılması. Tüm bunlar Hatay halkını yıldırma planının birer parçasıydı.  Halk ise tıpkı Akbelen’de ve Cudi’de, Dikmece’de olduğu gibi bu saldırılara direniyor. Bu mücadele sermaye ile halk, yaşam ile yok oluş arasındadır" dedi.

ADANA

Adanalı doğaseverler ise Dikmece halkının direnişine Atatürk Parkı'nda yaptıkları açıklama ile destek verdi. "Sermaye Dikmece'den elini çek!#Dikmecedireniyor" pankartı ve "Dikmece halkı yalnız değildir" ve "İstimlakı durdurun" dövizlerinin açıldığı açıklamada basın metnini Serkan Nar okudu. "Diren Dikmece, Adana seninle" diyen Nar, istimlak edilmek istenen binlerce dönüm alanın Hatay halkının önceki kuşaklardan devraldığı endemik ve çok özel zeytin ağaçlarıyla dolu olduğuna işaret etti. Nar, "Dikmece halkı. jandarma saldırısı, provokatif söylemler, hedef göstermelere rağmen sürekli direnen ve yaşam alanlarına, ağacına, zeytinine sahip çıkan Dikmece halkının yanında olduğumuzu göstermek için bir araya geldik. İklim krizinin dehşet verici günlerini yaşadığımız bugünlere, sermaye saldırılarının en azgın saldırıları eşlik ediyor. Halk ise tıpkı Akbelen’de ve Cudi’de, Dikmece’de olduğu gibi bu saldırılara direniyor. Bu mücadele sermaye ile halk, yaşam ile yok oluş arasındadır. Dikmece halkının haklı mücadelesinin yanındayız. Diren Dikmece Adana seninle. Yaşasın ekoloji mücadelemiz" ifadelerini kullandı.

"Diren Dikmece, Adana seninle" sloganlarının atıldığı açıklama müzik dinletisi ile son buldu.

İZMİR

İzmir'de Toplumsal Özgürlük Partisi'nin çağrısıyla bir araya gelen siyasi parti ve kurumlar da, Hatay Dikmece'de zeytinliklere konut inşaatı yapılmak istenmesine tepki gösterdi. "Sermaye Dikmece'den elini çek" pankartı açılan açıklamada, "Akbelen, Dikmece, Cudi'de kıyıma son", "Dikmece diren seninleyiz" ve "Ormanlar, nehirler satılık değildir" dövizleri taşındı.

Kurumlar adına basın metnini okuyan TÖP üyesi Melekcan Bakşi, iklim krizinin canlı yaşamını tehdit ettiği bir dönemde siyasi iktidarın eliyle yıllara yayılan yağmacı politikaların devam ettiğini kaydetti.

Dikmece'nin hemen yakınında kamu arazilerinin bulunduğunu vurgulayan Bakşi, "Bu mücadele sermaye ile halk, yaşam ile yok oluş arasındadır. Dikmece halkının haklı mücadelesinin yanındayız" ifadelerini kullandı.