24 Eylül 2024 Salı

Devrimci 78'liler Federasyonu: Keyfi yasaklara karşı 1 Mayıs'ı kutlayalım

1 Mayıs'ın keyfi yasaklarla yasaklanamayacağının altını çizen Devrimci 78'liler Federasyonu, herkese istediği yerde 1 Mayıs'ın ruhuna uygun kutlama çağrısı yaptı. 

Devrimci 78'liler Federasyonu, 1 Mayıs İşçi ve Emekçilerin Birlik, Dayanışma ve Mücadele gününe ilişkin açıklama yaptı; tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayısı'nı kutladı. ‘77 1 Mayıs katliamının, 12 Eylül darbesine giden yolda bir dönüm noktası olduğu hatırlatılan açıklamada, katliamın failleri gün ışığına çıkarılmadan defterin kapanmayacağı belirtildi. Taksim meydanının 1 Mayıs alanı olduğu vurgulanan açıklamada, pandeminin yayılmasından ve önlenmemesinden iktidarın sorumlu olduğu gibi pandemiyi fırsata çevirdiği de kaydedildi. 

Açıklamada, "Salgının tavan yaptığı şu günlerde tüm çalışanlar derhal aşılanmalıdır. Covid-19 meslek hastalığı sayılmalı ve yaşamını yitiren tüm çalışanların ailelerine tazminat ödenmelidir. İşten çıkarmalar yasaklanmalı Kod-29 ahlaksızlığına son verilmelidir. Ücretsiz izin dayatmasına son verilmeli. işsizlik sigorta fonu işçilere tahsis edilmelidir. Örgütlenme, toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılmalı, İstanbul sözleşmesi etkin bir şekilde uygulanmalı, İLO'nun 190 sayılı sözleşmesi onaylanmalıdır. Can güvenliğinin sağlanması, taşeron sisteminin kaldırılması, Sağlık hizmetlerinin ulaşılır ve ücretiz olması gereklidir. Temel ihtiyaç malzemelerinin ve elektrik su doğalgazın ücretsiz olması, mevcut iş yasalarının işçiler lehine değiştirilmesi zorunluluktur. Eğitim ve sağlık bütçelerinin artırılması, İşçiye çiftçiye emekliye, esnafa, kadınlara ve çocuklara ve kayıt dışı çalışıp işsiz kalanlara yönelik yeni bir ekonomik paketin hazırlanması gerekir. Ayrıca demokratik hak ve özgürlüklerin üzerindeki baskılara son verilmesi, keyfi tutuklama ve gözaltıların
son bulması, Cezaevlerindeki siyasi tutsaklar, gazeteciler, bilim insanları ve öğrencilerin serbest bırakılması gerekir. Ayrımcılıktan, ötekileştirmeden, savaş ve saldırı politikalarından vazgeçilerek askerler sınırlarımız içerisine çekilmelidir. Halka ve demokrasiye karşı suç işleyenler yargılanmalıdır" talepleri sıralandı. 

Bu talepler ekseninde işçi ve emekçilere 1 Mayıs'ın ruhuna uygun mücadele çağrısı yapan Devrimci 78'liler, keyfi yasaklar karşısında herkesin istediği yerde 1 Mayıs'ı kutlamasını söyledi.