24 Eylül 2024 Salı

Dev Turizm-İş: Çiğli Belediyesi'nden işçiler hakkını istedi Kod-46 ile işten atıldı

Dev Turizm-İş, Çiğli Belediyesi'nde işten atılan 74 üyesine ilişkin açıklama yaptı. Belediyenin yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını kaydeden sendika, işçilerin ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi için yaptığı eylem dolayısıyla atıldığını belirtti.

Toplu sözleşme hakları gasp edildiği için iş bırakma eylemi yapan ve Kod-46 ile işten atılan 74 Çiğli Belediyesi işçisinin direnişini sürüyor.

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (Dev Turizm-İş) İzmir Şubesi, CHP'li Çiğli Belediyesi'nin işten atma saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Çiğli Belediyesi'ne ait, Belediye şirketleri tarafından işletilen Akvaryum Kafe, Pelikan Kafe, Cumhuriyet ve Demokrasi Parkı tesisleri ile kantinlerde ve çay ocaklarında 2016 yılından bu yana örgütlü olduklarını kaydeden Dev Turizm-İş, "Tarafı olduğumuz ve 31.12.2020 tarihinde yürürlüğü sona eren toplu iş sözleşmesi sonrasında yeni dönem TİS için işverenle görüşmelerimiz 2021 yılı başından beri sürmektedir" denildi.

Bu süreçte işçilerin, yeni dönem toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar yasa gereği yürürlüğü devam eden önceki TİS hükümleri doğrultusunda ödenmesi gereken alacakları işverence ödenmemeye başlandığı kaydedilen açıklamada, "Üyelerimiz, ödeme tarihinin üzerinden bir aya yakın bir süre geçmesine karşın ödenmeyen ücretleri nedeniyle 14 Temmuz ve 16 Temmuz tarihlerinde (15 Temmuz resmi tatil olduğu için bu tarihte tesisler kapalıdır) İş Kanununun 34. Maddesi uyarınca yasal haklarını kullanmışlar ve iş görme borçlarını yerine getirmekten kaçınmışlardır" diye kaydedildi.

Buna karşın Belediyesi'nin 74 işçiyi 16 Temmuz akşam saatlerinde gerçek dışı iddialarla Kod-46 ile işten attığı belirtilen açıklamada, "Sadece yasa ve sözleşme gereği ödenmesi gereken ücretlerinin ödenmesini isteyen üyelerimiz, işverence savunmaları dahi alınmadan, fesihler kendilerine yazılı ya da sözlü olarak bildirilmeden ve gerçek dışı suçlamalar ile işten çıkarılmıştır. İşverence basın kuruluşlarına yapılan açıklamalarda da üyelerimizin ücretlerinin ödenmemesi gerçeğinden ve üyelerimizin bu nedenle yasal haklarını kullandığından hiç bahsedilmezken, işçilere ve Sendikamıza pek çok gerçek dışı suçlama yöneltildiğini görmekteyiz. Kamuoyunun bu gerçek dışı işveren beyanlarına itibar etmemesini isteriz. İşin aslı, işçinin ücretinin ödenmemesinden ve hakkını arayanın işten atılmasından ibarettir" ifadeleri kullanıldı.

Dev Turizm-İş, "Başta Çiğli halkı olmak üzere tüm kamuoyunu, bir muhatap ile görüşme ve açıklama beklentisiyle işyerlerini terk etmeyen, işlerine sahip çıkan ve işveren Çiğli Belediyesini bu yasa dışı tutumundan, uygulamalarından vazgeçmeye çağıran, Bayram arefesinde ücretleri ödenmediği gibi işverence işten de atılan 74 Çiğli Belediyesi işçisinin yanında olmaya, üyelerimize destek vermeye çağırıyoruz" diye belirtti.