18 Eylül 2024 Çarşamba

DEM Parti: 6-7 Eylül Pogromu ile yüzleşilmeli

6-7 Eylül Pogromu'yla hala yüzleşilmediğine dikkat çeken DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu, "Bu tarihle yüzleşmek sadece geçmişi hatırlamak değildir, gelecekte barışın ve eşit yurttaşlığın tesis edilebilmesi için de gereklidir. Bu utanç verici olayların failleri ortaya çıkarılmalı, mağdurların maddi ve manevi kayıpları tazmin edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüleri Yüksel Mutlu ve Mahfuz Güleryüz, 6-7 Eylül Pogromu'nun yıl dönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

69 yıl önce Rum, Ermeni, Süryani ve Yahudilere dönük gerçekleştirilen pogromun sadece bu halklara dönük fiziksel saldırıları değil, aynı zamanda devlet destekli bir mülksüzleştirme sürecini simgelediği kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: "6-7 Eylül Pogromu, sermayenin milliyetçi politikalar ve devlet desteğiyle nasıl şekillendiğinin en acı örneklerinden biridir. O dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in 'milli hislerin şevkiyle nezih gösteriler' şeklinde tanımladığı bu utanç, aslında devletin organize ettiği bir saldırıdır. Eski Özel Harp Dairesi Başkanı Sabri Yirmibeşoğlu'nun, '6-7 Eylül de bir Özel Harp işidir ve muhteşem bir örgütlenmeydi' itirafı, bu saldırının sermaye ve devlet eliyle nasıl planlandığını gözler önüne sermektedir. Bu utanç verici olayların faillerinin cezalandırılmaması, aksine ödüllendirilmesi ise devletin tarih boyunca süregelen baskıcı politikalarının bir devamıdır."

'KAPİTALİZMİN HALKLAR ARASI ÇATIŞMAYI KÖRÜKLEME POLİTİKALARI SÜRÜYOR'
Kapitalizmin ucuz iş gücü yaratma ve halklar arası çatışmayı körükleme politikalarının o günden bugüne devam ettiği ifade edilen açıklamada, "Bugün de tıpkı 6-7 Eylül'de olduğu gibi, farklı inançlar ve halklara karşı nefret söylemleri yükseltilmektedir. 1 Temmuz 2024'te emperyal siyasetlerin savaş politikaları yüzünden göç etmek zorunda kalan göçmenlere yönelik Kayseri'de gerçekleştirilen pogrom girişimi, 1955'te yaşananların benzerlerinin hala sürdüğünü göstermektedir. Kapitalist düzen, ekonomik krizlerde, göçmenleri ve azınlıkları hedef göstererek kendisini kurtarma çabasına girmekte, halklar arası çatışmayı körüklemektedir" denildi.

'FAİLLER ORTAYA ÇIKARILMALI, MADDİ VE MANEVİ KAYIPLAR TAZMİN EDİLMELİ'
Aradan geçen 69 yılda 6-7 Eylül Pogromuyla gerçek bir yüzleşme yaşanmadığı kaydedilen açıklamada, "Bu tarihle yüzleşmek sadece geçmişi hatırlamak değildir, gelecekte barışın ve eşit yurttaşlığın tesis edilebilmesi için de gereklidir. Bu utanç verici olayların failleri ortaya çıkarılmalı, mağdurların maddi ve manevi kayıpları tazmin edilmelidir. DEM Parti olarak, bu coğrafyanın kadim halklarıyla birlikte eşit yurttaşlık ilkesini savunmaya ve bu mücadeleyi inatla sürdürmeye devam edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.