1 Ekim 2024 Salı

Cumartesi Anneleri'ne saldırıya tepki

İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda gözaltına alınmasına tepki gösterdi, gözaltıların serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Cumartesi Anneleri'nin 800. haftasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Şube binasında yapılan basın toplantısına Barış Anneleri de katıldı. 

Açıklama yapan Ayşenur Kizaroğlu, 800. haftalarında Galatasaray'a karanfil bıraktıkları sırada gözaltına alınan Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınlarının serbest bırakılmasını istedi. 

Gözaltında kaybetmenin insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu kaydeden Kizaroğlu, Türkiye'de darbe dönemleri ile 1990'lı yılların başında sık yaşanan kaybolma olgusunun insan hakları savunucularının öncelikli mücadelesi haline geldiğini söyledi. İHD'nin 1992 yılında "Kayıplar Bulunsun" sloganıyla kaybetme politikasına karşı ilk kampanyayı başlattığını hatırlatan Kizaroğlu, 1995 yılında Cumartesi Anneleri'nin mücadelesiyle, ülke çapında yankı bulan bir harekete dönüştüğünü kaydetti.

Arjantin'deki Plaza De Mayo Anneleri'nin, Cumartesi Anneleri'ne esin kaynağı olduğunu anımsatan Kizaroğlu, şunları söyledi: "Türkiye'de Hasan Ocak'ın 21 Mart 1995'te Gazi Mahallesi Olayları sonrası gözaltına alındıktan sonra kaybedilmiştir. Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak, ailesi ve arkadaşları ile birlikte 55 gün gün boyunca Hasan'ı aramış ve 15 Mayıs'ta, Hasan'ın işkence edilmiş cansız bedeni kimsesizler mezarlığında bulunmuştur. Hasan'ın bulunması için İnsan Hakları Derneği'nin de desteğiyle başlayan kampanya, kayıplara karşı adalet arayan bir insan hakları mücadelesine dönüşmüştür."

Cumartesi Anneleri'nin eylemlerinin en uzun soluklu eylem olduğunu vurgulayan Kizaroğlu, 700. haftalarında Galatasaray'ın İçişleri Bakanlığı'nın kararı ile Cumartesi Anneleri'ne kapatıldığını söyledi. 

Kizaroğlu, şunları söyledi: "Onlar yasaklar koyarken, hırpalayıp, tartaklarken; Uluslararası Hrant Dink ödülü 2013 yılında cumartesi annelerine verilmişti. Uruguay Eski  Devlet Başkanı Jose Mujica ve eşi, 31 Ekim 2015 Cumartesi Günü 553. kez bir araya gelen Cumartesi Anneleri'ne destek olmak için Galatasaray Lisesi'nin önüne gelmişti. Cumartesi Anneleri'nin 700. buluşması için sözleri ve müziği Ahmet Kaya'ya ait olan 'Beni Bul Anne' adlı parça Ceylan Ertem, Ahmet Kaya ve Kayıp Yakınları tarafından seslendirilmişti."

'CEZASIZLIK BARİKATINI AŞACAĞIZ'
"Hakikati inkar eden, failleri hukukun üstünde tutarak cezasız bırakan devlet politikası, ülkenin demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve barışa gidecek yolu üzerinde barikat kuruyor. Bu barikatı aşmak için mücadele etmek yurttaşlık görevidir. Türkiye'de yaygın bir şekilde yaşanmış ve bugüne kadar cezasız bırakılmış gözaltında kaybetme suçuna karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz. İnsanlık onurunu hedef alan bu suçun cezasız bırakılmaması için herkesi kayıtsız kalmama sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz. Gözaltında kayıplara karşı mücadele yürüten bizler, hakikat adına, adalet adına, vicdan ve insanlık onuru adına mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Umudun, direncin, inancın ve haklılığın gücüyle sürdürdüğümüz bu mücadelenin kazananı biz olacağız!"