19 Eylül 2024 Perşembe

'Çocukların korunmasının önündeki en büyük engel AKP'dir'

HDP Kadın Meclisi, erkek şiddetinin katlettiği Leyla ve Eylül ile ilgili açıklama yaptı, "Leyla ve Eylül?ün ölümünün nedeni AKP?nin çocuk ve kadın düşmanı politikalarıdır" dedi.
HDP Kadın Meclisi, kaybolan ve daha sonra cansız bedenleri bulunan çocuklar Leyla ve Eylül ile ilgili açıklama yaptı. 
 
Çocuklara yönelik cinsel şiddetin en önemli nedenlerinden birinin suçlulara karşı cezai yaptırımların yetersizliği olduğunu belirten HDP Kadın Meclisi, "Yine bu çerçevede özellikle Diyanet’in yaptığı açıklamalar ve gerici eğitim sistemi ile birlikte müfredata sistematik biçimde serpiştirilen cinsiyetçi anlayış da bu durumu besleyen bir noktada durmaktadır" dedi.
 
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın çocuk istismarını meşrulaştıran "Bunlar tecavüzcü değil, bunlar cinsel istismar suçunu işlemiş kişiler değil, tamamen ailelerin ve ‘küçüğün rızası’ ile de yapılmış işler" açıklamasını hatırlatan HDP Kadın Meclisi, açıklamasında şunları belirtti:
 
"AKP’nin çocuk düşmanı, kadın düşmanı bu gerici anlayışı çocuklarımızın korunması önünde en büyük engel olarak karşımızda durmaktadır. Bu anlayış devam ederken yine aynı kişi, aynı anlayış ile kayıp çocuklar Leyla ve Eylül için televizyon ekranlarına çıkıp 'Kimyasal hadım düzenlemesini yeni dönemde devreye sokacağız' diyerek mecliste verdiğimiz ve kendilerinin reddettiği çocuk istismarının önlenmesi amacıyla araştırma önergesini ve hazırladığımız Çocuk Hakları Bakanlığı’nın kurulması hakkındaki kanun teklifimizi kamuoyuna unutturmaya ve çocuklara yönelik istismarı, şiddeti görünmez kılmaya çalışmaktadır."
 
Cinsel istismarı "hadım"la cezalandırmanın suçu basitleştirmek anlamına geldiğini belirten HDP Kadın Meclisi, "Her istismarcı 'pedofilidir' demek, istismarı bir hastalık olarak görmek veya göstermeye çalışmak, bu suça neden olan sosyokültürel birçok etkeni göz ardı etmektir. Zira cinsel istismar eyleminde bulunan failin hastalığı değil suçudur. Faillerin suçu işlemesinin nedeni cinsel dürtüleri değil aksine şiddet eğilimleri ve kadına yönelik bakış açılarıdır" diye belirtti. 
 
"Çocukların cinsel istismarı söz konusu olduğunda hiçbir suç münferit değildir" denilen açıklamada, "Cinsel şiddet sadece bireysel değil, toplumsal bir mesele olarak ele alınmalıdır. Hadım cezası suçu toplumsal kaynaklarından ayırarak, tartışmaya, suçu bireyselleştirmeye ve cinsel şiddeti hastalık haline getirmeye neden olacaktır" dedi.
 
ÖNERİLER
 
Çocuk ve kadın haklarını savunan bir çok kurumun OHAL ile birlikte kapatıldığını da hatırlatan HDP Kadın Meclisi, şu önerilerde bulundu:
 
"Çocuk haklarını savunmak, çocukları her türlü istismar ve şiddetten korumak ancak parlamento çatısı altında daimi bir çocuk hakları komisyonun ve Çocuk Hakları Bakanlığı’nın kurulması ile mümkündür. AKP’nin samimiyeti çocuk hakları karnesi ile gün gibi ortadadır. 
 
Türkiye’nin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi ve İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere uluslararası sözleşmelere uygun olarak bir Çocuk Hakları Bakanlığı kurulmalı ve OHAL rejimi ile kapatılan kadın ve çocuk kurumlarının üyeleri ile bir araya gelinerek görüş ve önerileriniz alınmalı, tüm siyasi partilerin eşit katılımıyla daimi bir çocuk hakları Komisyonu derhal hayata geçirilmelidir.  
 
HDP Kadın Meclisi olarak, çocuğa yönelik şiddeti, çocuk istismarını siyaset üstü bir sorun olarak ele almak ve tüm toplumsal kesimleri kapsayacak biçimde çözüm üretmek için derhal harekete geçilmesi gerektiğini vurguluyoruz."