22 Eylül 2024 Pazar

ÇHD ve HHB davası: Avukatlar yine tahliye edilmedi

ÇHD ve HHB'li avukatların yargılandığı davada, 5 avukat yine tahliye edilmezken, bir avukat "ev hapsi" adli kontrolü kararıyla tahliye edildi.
Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) avukatlarının yargılandığı davanın 2. duruşması bugün Silivri 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 
 
Avukat Selçuk Kozağaçlı, serbest bırakılmaları yönünde mahkemenin verdiği kararın ardından yeniden tutuklanmalarına ilişkin "Yargıçların verildiği salıverilme kararına kovuşturma aşamasında savcı tarafından itiraz edilemez, kanunda yeri yok. Tutuklamaya yönelik yakalama kararı diye bir düzenleme kanunda yok" dedi.
 
Kozağaçlı şunları söyledi: "Akşam saat 22.00'de tahliye kararı verilmesinden sonra hapishane müdürünü arayıp, 'Hakimi ayarlıyorum, salıvermeyin, tekrar tutuklanacaklar' denildiğini biliyoruz. Sırf bizi tutuklatabilmek için 48 saat içerisinde kaç hakim '37.Ağır Ceza Mahkemesi hakimiyim' dedi biliyorsunuz."
 
Savunmaların ardından mahkeme kararını açıkladı.
 
Mahkeme Ahmet Mandacı "ev hapsi" adli kontrolü uygulayarak tahliye etti.
 
Ancak avukatlar Selçuk Kozağaçlı, Engin Gökoğlu, Behiç Aşçı, Aycan Çiçek ve Aytaç Ünsal, "kaçma şüphesi"yle serbest bırakılmadı. 
 
Tutuksuz yargılanan avukatlara yönelik "adli kontrol tedbiri" artırılarak haftada iki güne çıkarılmasına karar verildi.
 
Duruşma 18-19-20-21 Mart 2019’a ertelendi.