24 Eylül 2024 Salı

Cerrahpaşa sağlık emekçileri: Derdimiz ortak, çare mücadele

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastanesinde bir araya gelen sağlık emekçileri, "Taleplerimiz ortaktır. Çare burada olduğu gibi memur, hekim ve işçisinin ortak mücadelesinden geçiyor" dedi.

"Tam kapanma" bahanesiyle yasaklanan 1 Mayıs kutlamaları, kapanma öncesi işyerlerinde ve yerellerde devam ediyor. İstanbul'da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastane bahçesi Dekanlık önünde bir araya gelen sağlık emekçileri gerçekleştirdikleri kitlesel eylemle, "Taleplerimiz ortaktır. Çare burada olduğu gibi memur, hekim ve işçisinin ortak mücadelesinden geçiyor" dedi.

Dahiliye polikliniği önünde bir araya gelen SES üyeleri Dekanlık önüne kadar yürüyerek burada TUHİS sözleşmesi ve düşük ücretlere karşı eylemde olan Cerrahpaşa işçileri karşıladı.

Alkışlar ve "İşçi memur el ele mücadele' sloganlarının yükseldiği Cerrahpaşa'da emekçiler 1 Mayıs'ı kutladı.

'SİZ DE HUZUR BULAMAZSINIZ'
Eylemde ilk sözü Türkiye Sağlık İşçileri İstanbul Başkanı Nedime Mutlu Yılıdırım aldı. TÜHİS'in Cerrahpaşa işçilerine yüzde 7 zam önerdiğini belirten Yıldırım, "Sağlık bir ekip işidir. Yaşanabilir bir ücret ve sosyal haklar oluşturulmadan da sağlık işçisinden verimli bir hizmet beklenemez. Bunun için üniversite yönetimi işçisinin sesine kulak vermelidir" dedi.

Açlık sınırına mahkum edilen sağlık işçisinin huzursuz olduğunu söyleyen Yıldırım, "Yaşamını nasıl sürdüreceğini, çocuklarına nasıl bir gelecek verebileceğinin kaygısıyla yaşayamaz hale gelmiştir. Pandemiyle artan iş yükümüz; eklenen angaryalar, mobing, değersizleşmelerle, kuralsız ve pervasız uygulamalarla hizmet üretmeye çalılıyoruz. Çalılırken tükeniyoruz. Biz huzursuzsak siz de huzur bulamayacaksınız" diye konuştu.

'FAZLASINI DEĞİL, HAKKIMIZI İSTİYORUZ'
Rektörlüğe TUHİS'ten çekilmeye ve sendika ile müzakereye başlaması çağrısı yapan Yıldırım, "Taleplerimiz karşılanmayacak taşepler değildir  İşçisini önemseyen, taleplerini dikkate alan, eşit işe eşit ücret uygulayan bir üniversite yönetimi istiyoruz. Artık sesimizi duyur istiyoruz. Fazlasını değil emeğimizin karşılığını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

PROF. DÖVENTAŞ: EL BİRLİĞİ İLE BU SÜRECİN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ
Daha sonra söz alan İstanbul Tabip Odası adına Prof. Dr. Alper Döventaş, sağlık işçilerinin taleplerinin karşılanması gerektiğinin altını çizdi. Döventaş, "14 aydır çalışıyoruz, hastalandık, bazı arkadaşlarımızı kaybettik. Hepimiz aynı şeyleri yaşıyoruz, ancak sesimiz bazı yerlere gitmiyor, aslında gidiyor ama dikkate alınmıyor. Hepimiz sadece işimizi yaparken daha güvenli ortamlarda yaşamak, çalışmak istiyoruz, çalıştığımızın karşılığını almak istiyoruz. Yönetici olmak muktedir olmak değildir, yönetici olmak birlikte çalıştığı insanların taleplerini dinlemek demektir. Hepimiz el birliği ile bu sürecin üstesinden geleceğiz. Buradan işçilerin taleplerini dikkate almayan rektörlüğe de tekrar düşünmelerini talep ediyoruz. En az sizin kadar buradaki herkesin söz hakkı vardır" ifadelerini kullandı.

TUNA: İŞÇİ, MEMUR, HEKİM YANYANA ÖRDÜĞÜNÜZ MÜCADELE İLHAM VERİYOR
Sözlerine işçilerin eylemini selamlayarak başkayan İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) Dönem Sözcüsü ve TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, "İşçi, memur, hekim yan yana ördüğünüz bu mücadele diğer iş kollarına da ilham veriyor. Cerrahpaşa emekçisinin talepleri askında işçi sınıfının, emekçilerin en temel talepleri. Ve buradaki mücadele, dayanışma aslında gidilecek yolu da, haklarımızı almanın yolunun nereden geçtiğini de gösteriyor" diye konuştu.

LEBALEP KONGRELERDEN, LEBALEP HASTANELER...
Eylemde son olarak SES İstanbul-Aksaray Şube Eşbaşkanı Özkan Göknibayrak söz aldı. 1 Mayıs’a geçen yılda olduğu gibi pandemi koşullarında girildiğini söyleyen Gökbayrak, "Sağlık emekçileri olarak, Kovıd-19 salgınıyla başından beri en ön safta mücadele ettik. Emeğimizin karşılığını almak içinde sesimizi duyurmaya çalıştık. Ancak bugüne kadar 'Hakkınız ödenmez!' diyen yetkililer sesimizi duymadı, hakkımızı ödemediler. Bugün de yine haklarımız ve hayatlarımız için buradayız!" ifadelerini kullandı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde iki haftadır sağlık işçilerin 'İnsanca yaşanacak ücret istiyoruz' için eylemde olduğunu belirten Gökbayrak şunları söyledi: "Bıçak kemiğe dayandı! Bıçak sadece işçiler için değil tüm sağlık emekçileri için kemiğe dayanmış durumda. Lebalep kongrelerden lebalep hastanelere gelen salgın süreci en çok sağlık emekçilerini yoruyor, yıpratıyor, tüketiyor… Buna karşılık, sadaka gibi verilen ek ödemelerle karınları doysun isteniyor. Sağlık emekçisinin temel ücreti 'performans', 'döner sermaye' gibi uygulamalarla giderek ufalırken, geçinebilmek için daha yoğun, daha uzun ikinci bir işte çalışması gerekiyor."